Човечеството е изправено пред „несметни страдания“, освен као не подобрим значително усилията си да защитим планетата, предупреждават от съюза от международни учени и изследователи. Това предупреждение, публикувано във вторник в списание BioScience, обобщава голяма част от научните изследвания през последните 40 години и заявява, че Земята недвусмислено е изправена пред „климатична криза“.

„Ние се обединихме, за да обявим извънредна ситуация на климата, тъй като изменението на климата става все по-тежко и се ускорява по-бързо, отколкото учените очакваха“, казва Бил Рипъл, професор по екология в Орегонския държавен университет и съавтор на статията „Много от нас имат усещането, че времето ни за действие изтича“.

Актуализираното предупреждение от вторник е специално фокусирано върху климатичната криза и събира данни от годишните данни за прираст на населението, загубата на дървена покривка, емисии на парникови газове и потребление на енергия през последните четири десетилетия. Той очертава тревожни тенденции: Повечето измервания на климатичните промени, предизвикани от човека, вървят в грешка посока и са от 1979 г.

Документът предлага шест стъпки, които могат да смекчат някои от ефектите:
  • Прилагане на масови практики за енергийна ефективност и преминаване към възобновяеми източници с ниско съдържание на въглерод.
  • Намаляване на емисиите на климатични замърсители като метан, черен въглерод и хидрофлуоровъглеводороди.
  • Възстановяване на земните екосистеми чрез рифове, гори, тревни площи и други, като същевременно се предотврати загубата на хабитати и биоразнообразие.
  • Намаляване на консумацията на животински продукти и приемане предимно на храни на растителна основа, препоръчва се ветегарианство.
  • Промяна на фокуса от растеж на БВП към поддържането на екосистемите и подобряване на благосъстоянието на хората.
  • Стабилизиране и след това намаляване на световното население.

Документът не разглежда конкретно как да изпълним тези стъпки, нито давал предполагаеми модели за осъществяването им.

11 258 учени, подписали новото предупреждение, идват от 153 страни и се занимават с безброй научни дисциплини – от астрофикиза до невронаука. Авторите разпространиха доклада чрез социалните мрежи и директно изпратиха имейли на учени, които подписаха предишното предупреждение.

„Получихме подкрепящи подписи от широк кръг учени, което вероятно отразява, че те са свидетели на ефектите от изменението на климата върху растенията, животните и екосистемите, които изучават“, казва Томас Нюсъм, еколог от университета в Сидни и съавтор на изследването.

Не всичко е мрачно и обречено. Авторите посочват неотдавнашния скок на климатичните протести и движенията на местните граждани като окуражаващи знаци. Някои от данните също изглежда са в положителна посока. Авторите показват, че глобалните коефициенти на репродуктивност се забавят и потреблението на слънчева и вятърна енергия расте, но след това също отбелязват, че дори тези мерки изостават.

Адекватният отговор, заключват авторите, обещава далеч по-добри резултати от „действията на бизнеса“.

Какво представлява климатичната спешност?

Има няколко фрази, използвани за описание на промените, засягащи климата на Земята. Като започнем от „глобалното затопляне“ е преминем към „изменението на климата“. Съвсем наскоро автори и медии започнаха да използват термина „климатична криза“. Според последните данни ситуацията е толкова тревжона, че сега сме в критична фаза, като с всеки изминал ден става все по-трудно да обърнем нещата.

Поради тази причина много групи – от местни съвети до цели нации – по целия свят започнаха да използват израза „климатична авария“. Леката промяна на езика е по-уверена и хората, които я използват, се надяват, че това ще доведе до повече реални действия.

„За използването на фразата „промените в климата“ има една интересна история като термин на омаловажаване на бедствието, така че, усещането ми е, че тази промяна в езика отчасти цели да се коригира това“, казва Линден Ашкрофт, климатолог от университета в Мелбърн.

Тези декларации се разглеждат като забиване на знамето в земята и отчетлив сигнал „Ние трябва да направим повече“, за да спрем и обърнем последиците от променящия се климат, позовавайки правителствата и политиците да заемат по-решителна и категорична позиция.

През май парламентът на Обединеното кралство прие предложение за обявяване на национална извънредна ситуация в областта на климата – първата държава в света, която направи това. През юли представителите на САЩ Александрия Окасио – Коргес и граф Блуменауер и сенатор Берни Сандърс представиха в Конгреса съвместна резолюция, която да направи същото.

Коалицията от учени и изследователи се включва в този хор към предизвикване на действия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари