fbpx
5.8 C
София

Над 8700 руски IT специалисти кандидатстват за отлагане на военната служба

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

По данни на Министерството на цифровото развитие на Русия над 2000 IT компании са изпратили заявления до властите за отсрочване от военна служба на своите IT специалисти. Оказа се, заявленията включват над 8700 души.

Въпросните заявления можеха да се подават за периода от 19-ти април до 1-ви май тази година. Тази информация се подава на Министерството на отбраната на Русия, а след 1-ви юни военните комисии започват да вземат своите решения за конкретните лица.

Руското правителство преди време прие закон, включващ списък със специалностите, които дават възможност за отлагане на повиквателната; има и списък с компаниите и организациите, които също могат да подават подобни заяви за отлагане на военната служба на своите специалисти. Сега руските медии съобщиха, че средната възраст на наборниците е 24 години.

За отлагане на казармата могат да претендират гражданите на Русия, родени през периода от 01.04.1995 до 15.07.2004 години, работещи по трудов договор с пълен работен ден, имащи висше образование със специалност от списъка, даден в същия закон. Тези IT специалисти трябва да са работили не по-малко от 11 месеца и да са започнали работа в рамките на една година след приключване на обучението си.

В началото на месец март тази година президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, по силата на който руските IT специалисти имат право на отлагане на повиквателната. По-късно излезе и съответният закон с необходимите списъци на специалностите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини