Наемите на филми в САЩ превишават покупките за първи път от 2000 г.

1
59

През второто тримесечие на настоящата година американците са изразходвали повече пари за наемане на филми, отколкото за закупуването им. Това се случва за втори път в т.н. DVD ера. Промяната на навиците е резултат от появата на услуги като Netflix и Redbox и предполага, че потребителите намаляват разходите си в тежките икономически условия.

През второто тримесечие на годината приходите от наеми на филми са се увеличили до 2,06 милиарда щатски долара – с единадесет процента в сравнение със същия период на миналата година. Приходите от покупки на дискове и филми в дигитален формат са спаднали с петнадесет процента до 1,93 милиарда щатски долара за същия период.

Данните са на Digital Entertainment Group (DEG) – индустриален консорциум на студиа и производители на електроника.

Отчитането на този ръст се дължи на фактът, че Digital Entertainment Group е започнал от тази година да отчита данните на услуги от типа на Netflix.

Според DEG, цифрите посочват ясно, че навиците на потребителите се променят.

Последният път, когато приходите от наеми на филми са превишили тези от продажби, е било през 2000 година – преди хората да забавят наемането на VHS касети с филми и да се насочат към закупуване на DVD дискове. DVD са се появили по света за първи път през 1995 година и доведоха до революция – изместиха видео касетите. Промяната на навиците от наемане на филми към покупката им пък е довело до голям ръст в приходите на филмовите студия.

Сега широколентовият интернет достъп и все повечето устройства, свързани с интернет (вкл. телевизори) предизвикват нова промяна – филмите с висока резолюция и големите екрани – плазмени и LCD, влизат в хола на зрителя. Още повече като се има и предвид, че цената за наемане на филм за денонощие е едва един щатски долар, според DEG.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари