Назрява нов скандал: Opera разпространява приложения за бързи кредити с до 438% годишна лихва

23
3381

Hindenburg Research публикува информация, в която твърди, че Opera предлага четири мобилни приложения за Android, които тотално нарушават политиката на Google Play Store, забраняваща разпространяването на приложения за отпускане на бъзи кредити с висок лихвен процент. Това са приложенията CashBean, OKash, OPay и OPesa, които според Opera са предназначени преди всичко за Индия, Кения и Нигерия.

В описанието на приложенията се казва, че се предлагат кредити с годишна лихва не повече от 33%. Но се оказа, че на практика годишните лихвени проценти са съществено по-високи – в приложението OPesa годишната лихва по кредита е немалките 438%. И още, въпреки че публично се предлагат кредити със срок на изплащане от 91 до 365 дни, реалният срок на тези кредити е не повече от 29 дни (за OKash) и най-често за 15 дни. Да напомним, че Google изисква срокът на отпускания кредит да е до 60 дни.

За всички потребители, които не успеят навреме да си върнат задълженията, условията прогресивно се влошават. Закъснението на месечната вноска дори и с един ден води до повишаване на годишната лихва до зашеметяващите 876%. Има и друго, тези приложения сканират контактите в смартфона и започва масово безпокоене на колегите и приятелите на длъжника. В изпращаните съобщения има заплахи за съдебен иск. Закъснението на месечна вноска води и до други неприятности – дотолкова влошена история в кредитния регистър, че младите хора могат да провалят кариерата си.

Предполага се, че по този начин Opera се опитва да задържи финансовото си положение, което в момента не е никак добро.

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
15 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
МъдиУотърс
МъдиУотърс

Неееее

къде е сега оня умник...
къде е сега оня умник...

Дето ми разправяше колко добрър браузър била Opera и как нямало никакво значение, че е собственост на китайци? Запомнете – Vivaldi е истинския наследник на старата Opera и перфектният за момента браузър!

Colombino
Colombino

Фира е Вивалдито. Мнооого бавно се стартира. А какви бързи кредити дават изобщо не ме интересува – не съм длъжен да взимам.

Чип за зеле
Чип за зеле

Единственото заради което ползвам Опера е безплатният VPN сървис. Няма друг браузър с такава функционалност, при това работи съвсем прилично. А от приложения отдавна си имам правило да не купувам нищо.

losho
losho

Като гледам, закъсали са за пари. И колко е „безплатен“ – познай. VPN е огромен риск и теч на лична информация, ако сървърът не е твой. И Фейсбук изкупуват „безплатни“ VPN стартъпи. После моментално шат на патката главата

до чипа
до чипа

И за какво ти е измисленият VPN на Opera?!? В който със сигурност всичко се следи и записва от чайниците? Има open source Tor Onion Router, с който можеш да си маршрутизираш през дарк уеба трафика на всеки браузър, като си избираш от коя държава да е изходящот IP адрес. И той със сигурност не праща данни на никого.

djagi
djagi

Вивалди не е наследник на старата Опера, това са глупостите, дето си ги измисляш. Този един разработчик, дето основа Вивалди, напуска много преди Опера да я купи китайския инв.фонд. И къде му е седалището?… – в САЩ! Честно казано, май предпочитам китайците…

Стоян
Стоян

„И къде му е седалището?… – в САЩ!“ Това не е вярно! Главния офис е в Норвегия. Имат представителства и в Исландия и в САЩ. Jon von Tetzchner е съосновател на Opera и наистина напуска 2011 година. Но браузера Vivaldi, който създава излиза през 2016 година, точно когато се спира поддръжката на старата Opera 12, която работеше със собствен engine. За компютър и аз след Opera 12 използвам само Vivaldi. За телефон – за мен все още най-добрия браузер е Opera. И никога не съм виждал каквито и да било реклами в него. Погледнах някои от тези приложения за кредити… Виж още »

djagi
djagi

А Vivaldi с какъв „engine“ работи?… Да не е с Presto? Само питам. Да, в САЩ им е един от офисите за разработки, другия е в Исландия, не е „главната квартира“, моя грешка. Jon von Tetzchner е един от основателите, но това не прави Vivaldi наследник на Opera. Изобщо не съм против Вивалди, след Опера бих ползвал точно Вивалди и винаги ще има място на моя компютър. Не знам какво и е финансовото положение на Опера за което се говори в измислената манипулативна статия, но дела и за последните 10 години си остава един и същ, към момента 2-3% от… Виж още »

the professor
the professor

това не е вярно, вивалди е поредния хромиум боклук също като опера и хром… операта беше престо, последната истинска опера беше 11

djagi
djagi

Нещо не мога съвсем да я разбера тази новина. Да уточним, че в Опера браузъра няма никакви бързи кредити и подобни, а това са отделни приложения за Индия, Кения и Нигерия, нямащи нищо общо със самия браузър.
Доста често съм засичал гугълски реклами в Андроид на Кредисимо и тем подобни. Не знам как е положението в Нигерия, но поне тук няма сделка по телефона, камо ли през приложение, трябва да отидеш на място да подпишеш, поне така мисля, че не съм ползвал подобни услуги. В края на краищата, ако някой идиот не си е прочел условията, вина си носи и той.

Hindenburg Research
Hindenburg Research

2017 г. (декември):

Написахме поредица от статии за подозрителните придобивания на Riot Blockchain (NASDAQ: RIOT), които се появиха, предназначени да облагодетелстват вътрешни лица.

През февруари 2018 г. CNBC представи експозе, който потвърди и разясни нашите открития.
Тогавашният изпълнителен директор на Riot беше обвинен в измама от SEC. SEC активно разследва Riot , а бившият му изпълнителен директор сега е под активно криминално разследване.

Запознат
Запознат

Бързите кредити са много опасни и са вредни за потребителите.
Това приложение на Кради Симо ли е ? Или Вирус ?

opera group.co.uk
opera group.co.uk

Само дето не е опера браузър

Ами е кениско-нигериска измама наречена
фин тек опера груп копираща популярностапва браузъра опера много популярен в африка и регистрирана на фиктивен адрес в UK която има за цел да окраде и местните и различни китайци инвеститори.

Сега като се разчуе за 485% лихва кениците ще затворят и парите на китайците ще се озовът в лондон в кениският квартал.

opera ltd. e spv - празна офшорка
opera ltd. e spv - празна офшорка

Китайците що акции продадоха на opera ltd. nasdaq , по някое време бяха напомпили капитализацията до 1,7 миларда $.

spv
spv

SPV is created as a separate company with its own balance sheet.

SPV may be a holding company for the securitization of debt.

hide
hide

Special purpose vehicle is sometimes called a bankruptcy-remote entity.

If accounting loopholes are exploited, these special vehicles can become a to hide company debt, as in 2001 in Enron scam.

mhm
mhm

То тоя скапан браузър го ползват само балъчетата. Още преди 15-ина години тъкмо беше почнал да става модерен сред разбирачите го пробвах, имаше някои интересни новости, но мега бъгав и смотан същевременно, мозила беше много по-добра, а после като излезе хром и ги отнесе всички с 300.

Димитър
Димитър

Брей, голям разбирач се извъди, тогава сигурно и компютър си нямал, но си пробвал черно-бялата „Опера“ на дядо си.
Операта беше номер едно браузър, докато зариха огъня с версия 12. Много от благините, които приемаш за даденост в съвременните браузъри са дошли именно от Норвегия.

mhm
mhm

Сополанко, компютър съм имал още от времето на правец 8д.

Димитър
Димитър

Може и да си имал ама не си знаел как се включва.
За твое сведение Операта беше хит още през деветдесетте, ти си бил чул за нея преди 15 години. Направи си сам сметката … кой е сополанко.

djagi
djagi

Димитре, бях тръгнал да пиша, ама си ме изпреварил. Тамън да му кажа на гея какъв траверс е… Все пак да не забравяме, че те управляват…

Бай Ганьо е ГОУЕМ
Бай Ганьо е ГОУЕМ

Но, но, но, но,

Опера….

Нокиа…

Линукс…

Айде Българоподобни, пускайте си митовете, 1-2-3…