fbpx
6.8 C
София

Наистина ли откриха скала, която генерира електричество, в Африка?

Най-четени

Вирусни видеоклипове се разпространяват в Twitter, Facebook, Instagram и TikTok. Показват предполагаем нов минерал, който по някакъв начин задържа заряд. Авторите демонстрират това, като ги търкат заедно и създават искри, както и като ги свързват с проводници, които след това изглежда захранват светодиод. 

Предполага се, че камъните са открити в Демократична република Конго и предизвикват значителен интерес. Подобен камък може да промени батериите и съхранението на енергия завинаги.

Както винаги обаче, всичко не е такова, каквото изглежда.

Експертите заявиха, че такъв минерал, произвеждащ електричество, според сегашните ни познания би бил невъзможен. Минералите в скалите не притежават необходимия молекулярен състав, за да съхраняват или освобождават заряд. Най-доброто, което могат да направят, е просто да го предадат. Именно това вероятно се случва тук. Кадърът е изрязан така, че ръбът на скалата не се вижда във видеото с искрите, което прави вероятно жиците да са свързани с минерала, скалите да провеждат тока между тях. 

Според експертите в случая става въпрос за пирит.

Другият видеоклип е малко по-голяма загадка по отношение на това как светодиодът светва при свързване. Ако се вгледате внимателно в светодиода, когато той не е свързан със скалата, има няколко кадъра, в които светлината все още свети. Най-вероятно има някакъв вид ток, идващ от другаде, а не от скалата. Или пък е възможно някъде да има кондензатор, който държи малко количество заряд, който захранва батерията, когато свързаните проводници завършат веригата.

Въпреки неяснотите около дребните детайли, консенсусът е, че в никакъв случай това не е нов чудодеен материал.

Минералите нямат химически състав, за да могат да съхраняват заряд като батерии. Батериите всъщност не съхраняват електрическа енергия, а енергия в друга форма (най-често химическа). След това тя се превръща в електрическа енергия чрез химически реакции между анода, катода и електролита между тях. Минералите не освобождават електроните, необходими за съхраняването и производството на заряд. 

За да съществува „естествена батерия“, както твърдят видеоклиповете, минералът би трябвало по някакъв начин да има анод и катод. Освен това трябва да могат да си взаимодействат. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини