Наистина ли първият случай на COVID-19 е регистриран преди една година?

3
1993

Измина точно една година, откакто първият случай на COVID-19 беше регистриран в Китай, както става ясно от доклад от месец март на South China Morning Post.

Според правителствените данни, получени от вестника, първият пациент вероятно е 55-годишен от провинция Хубей, идентифициран от здравните служители на 17 ноември 2019 г. – ярка илюстрация за това колко бързо новият вирус се е разпространил в почти всяка населена зона на Земята.

Изминали са седмици обаче, преди китайските власти официално да признаят публично първият случай на заразата, както съобщават Newsweek.

Идентифицирането на първия човек, който е бил заразен с новия вирус, или т.нар. „нулев пациент“, може да позволи на изследователите и здравните служители да проследят вируса до неговия източник. Засега най-доброто предположение, което учените имат, е че вирусът се е разпространил от прилепите върху хората чрез мутация. Това не е първият случай, в който вируси, които засягат животни, мутират, след което започват да заразяват хора.

Дали пациентът, регистриран на 17 ноември миналата година, всъщност е нулевият пациент, на този етап не е категорично потвърдено, като навярно този въпрос ще остане без отговор още доста дълго време. Идентифицирането на нулевия пациент може да е било успешно в трилъра от 2011 г. наречен „Заразяване“, който изключително достоверно предсказва ситуацията с настоящата пандемия, дали като мрачна предупредителна прогноза, или като нещо друго, кой знае, но в реалния живот, установяването на първия заразен далеч не е толкова лесно. Затова допринася и фактът, че много пациенти с COVID-19 могат да разпространяват вируса без да имат никакви симптоми или много леки такива, на които дори не биха обърнали внимание и лесно биха объркали със симптоми на обикновен грип.

„Звучи добре, когато във филмите се връщат назад и откриват човека, който за първи път е бил изложен на заразата, но шансът някога да откриеш нулевия пациент, също е почти нулев“, казва Едуард Холмс, водещ вирусолог от Университета в Сидни пред ABC Australia в статия, в която коментира навършването на една година от първия документиран случай.

1.7 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари