Анализаторите рязко понижиха прогнозите си за пазара на смартфоните в Индия, който преди това многократно бе признат за най-бързо развиващия се в света. Поради въздействието на COVID-19 експертите от IDC и Counterpoint Research очакват продажбите на смартфони в Индия да паднат с 13-15%. Отрицателната динамика на този пазар ще бъде регистрирана за първи път в историята от началото на наблюденията на изследователските компании, отбелязва местното издание The Economic Times.

Експертите предупреждават, че на фона на мащабните съкращения на персонала и по-ниските заплати потребителите ще отложат множество покупки. Производителите на смартфони няма да могат да разширят продуктовите си гами от устройства, което ще се отрази негативно върху предлагането. В допълнение, неотдавнашното увеличение на местния данък върху стоките и услугите ще доведе до 12-18% увеличение на цените на смартфоните.

Предвид негативните тенденции, анализаторите на IDC смятат, че през 2020 г. в Индия ще бъдат доставени 130 милиона смартфона, вместо очакваните по-рано 140 милиона устройства. От Counterpoint вярват, че размерът на пазара във физически план ще се състои от 137 милиона устройства. Предишната оценка разглеждаше резултат от 142 милиона апарата.

За сравнение, през 2019 г. в Индия са продадени 154-158 милиона смартфона. Преди избухването на коронавирус, анализаторите прогнозираха ръст на този пазар в пределите на 10%.

Очаква се още по-рязък спад в сегмента на телефоните с бутони. Според оценките на IDC, продажбите на многофункционалните телефонни устройства ще намалеят с 42%, до 75 милиона апарата, докато миналата година тази цифрата достигна 130 милиона.

Междувременно, през 2019 г. Индия изпревари САЩ и стана вторият по големина пазар на смартфони в света. Предвид размера и значението на страната, отрицателната динамика в Индия ще се отрази на глобалните резултати.

Според последната прогноза на Gartner глобалният пазар на мобилни телефони през 2020 г. ще намалее с почти 15%. В сегмента на смартфоните низходящата тенденция ще бъде малко по-слабо изразена – доставките ще намалеят с 13,7%, до 1,3 милиарда бройки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари