fbpx
15.7 C
София

Най-големият водороден самолет в света ще бъде тестван в реални условия през Януари

Най-четени

Самолетът Dornier 228 на ZeroAvia вече е оборудван с прототип на водородно-електрически двигател с мощност от 600kW, което означава, че компанията ще може да започне първите тестови полети още през Януари. Ако всичко мине успешно, 19-местният двумоторен летателен апарат ще стане най-големия от този тип, издиган в небето до сега. На самолета е монтиран водородно-електрическия двигател на ZeroAvia, захранващ витлото на лявото му крило. Той е проектиран така, че да работи заедно с един сериен мотор Honeywell TPE-331, който да задвижва дясната перка. По този начин ще бъде подсигурено провеждането на безопасен полет, ако тестовият двигател откаже.

Намаляването на въглеродните емисии от авиационния сектор е изключително трудно, като много екоактивисти и експерти по околната среда твърдят, че въздухоплавателната индустрия няма друг избор освен да редуцира количеството на полетите, за да се достигнат нулеви нетни емисии на CO2 до 2050 г. Повечето усилия за намаляване на вредните частици, отделяни в природата, понастоящем са насочени към създаването на двигатели и генератори, работещи с помощта на енергия, добита от възобновяем източник, макар и това да си остава относително недостъпно и скъпо начинание.

Самолетите, задвижвани с водород, са един от начините за осъществяване на полети с нулеви въглеродни емисии, стига самият водород да се създава чрез електролиза, захранвана от възобновяем източник, вместо да се добива от изкопаеми горива. Към момента едва около един процент от произвеждания водород в световен мащаб се счита за напълно безвреден за околната среда.

От ZeroAvia съобщават, че са работили в сътрудничество с Британската администрация за гражданска авиация (CAA) по създаването и покриването на по-строг набор от изисквания, в сравнение с тези, необходими за тестването на техния 6-местен прототип през 2020 г.

„Получаването на разрешение за провеждане на тестови полет от CAA е най-определящото събитие за нас, тъй като работихме усилено по създаването на една революционна за авиацията задвижваща система с нулеви въглеродни емисии. Това ще бъде най-екологичното и икономично решение за намаляване на негативното въздействието на индустрията върху климата. Ще започнем 2023 г. по възможно най-добрия начин, като демонстрираме пред света, че осъщестяването на реален търговски полет с нулеви емисии на СО2 е много по-близо, отколкото мнозина си мислят.“ разяснява Вал Мифтахов, главен изпълнителен директор на ZeroAvia.

От британската компания вярват, че това ще проправи пътя им към пускането на редовни пътнически полети със самолети с водородно задвижване до края на 2025 г. В момента в ZeroAvia имат постъпили заявки за предварителна продажба на около 1500 двигателя на седем други авиопроизводителски фирми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини