Най-големият пул за добив на биткоини организира кръгла маса за спасяване на цифровата валута от централизация

0
37

Към днешен ден добивът на бикоини е икономически оправдан само за собствениците на големи изчислителни ферми или за общ пул, обединяващ усилията на много хора. От няколко месеца най-големият пул за добив на виртуална валута е Ghash.io, като неговият дял в началото на тази година достигна 40%. През месец януари компанията CEX.io, която е собственик на пула публикува специално обръщение към биткоин-обществото, в което уверяваше всички, че никога няма да допусне в своите ръце концентриране на над 50% от компютърната мощност за добив на тази виртуална валута, понеже по този начин се заплашва цялата екосистема на Биткоина чрез така наречената „атака 51%“.

Оттогава Ghash се старае да поддържа своя дял на ниво 30-40%. Но през този месец бяха регистрирани случаи, когато пиковата мощност на Ghash превиши половината от изчислителната мощност на цялата биткоин-мрежа, което предизвика тревожни настроения в обществото. Ситуация, в която комерсиална компания трябва да ограничава собствения си ръст е съвършено неестествена и несигурна.

В началото на седмицата Ghash.io още веднъж заяви, че по никакъв начин няма да използва доминиращото си положение, още повече да осъществява „атаката 51“. По този начин стабилността на тази платежна система буквално зависи от честната дума на една бизнес-компания. Разбирайки това, Ghash.io предлага на конференцията CoinSummit, която ще се проведе на 10-11-ти юли да бъде организирана кръгла маса за решаване на проблема.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари