Най-големият търговец на книги във Великобритания пуска собствен електронен четец

2
18

Компанията Waterstone’s, която е известна като най-големия търговец на книги в Обединеното кралство съобщи, че подготвя собствено устройство с електронно мастило, което трябва да излезе на пазара по някое време през следващите шест месеца. Целта на този ход е да се намали влиянието на Amazon, който е лидер в областта на електронните книги, благодарение на своя евтин и качествен четец Kindle, информира Digital Trends.

Ръководителите на Waterstone’s са впечатлени от постоянно растящата популярност на четците с електронно мастило и се опитват да хванат последния влак в областта на цифровите книги, които са бъдещето при разпространението на литературата. Джеймс Даунт, който е директор на компанията, е потвърдил пред медиите новината за новия електронен четец на Waterstone’s.

„Ние в Waterstone’s трябва да ви предложим дигитален четец, който е добър и, за предпочитане, превъзхождащ този на основния ни съперник Amazon. При нас усещането от купуването на книги ще бъде много по-добро.”, е добавил Даунт.

Британският книготърговец взема пример от постиженията на веригата книжарници Barnes & Noble, която регистрира голям успех със своя Nook в Съединените щати. Джеймс Даунт иска да направи електронен магазин, подобен на този, който предлага Barnes & Noble. Посетителите във физическите книжарници на Waterstone’s ще могат да купуват от там електронни книги за своите четци с електронно мастило.

В момента Amazon е най-успешната компания на пазара на електронните четци. Данните на IDC сочат, че американският търговец е продал три милиона бройки от своя Kindle само през последната четвъртина на миналата година. В основата на този успех се крие ниската цена на устройството. Преференциалната цена на Amazon се дължи на желанието за реализиране на последваща печалба чрез продажбата на електронни книги, които се продават на цени, сходни с тези на хартиените издания.

Четецът на Barnes & Noble също се продаван много добре, макар че не може да се похвали с постиженията на Amazon.

Все още не се знае какво смятат да предложат Waterstone’s, което да отличи техния електронен четец от всички останали. Само преди няколко месеца Джеймс Даунт заяви пред вестник Guardian, че не харесва четеца на Amazon, защото той има само две предимства: ниската цена и ефективната работа. Даунт очевидно смята, че неговата компания може да се справи по-добре и скоро ще разберем дали това наистина е така.

Компанията Waterstone’s е основана през 1982 година от Тим Уотърстоун. За нея в момента работят 4 500 души. Waterstone’s притежава Hatchards – най-старата книжарница в Лондон.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
jindo
jindo

„…защото той има само две предимства: ниската цена и ефективната работа.“ Егати изказването. Бих попитал – какво повече да има един четец на ел. книги?

Melmak ®
Melmak ®

Не е точно така. При хардуерните призводители се наблюдава пренебрежение към софтуера. Например за SONY софтуер не съществува.

И това са само част от нещата. То нека си работи икономично и да е евтино, но само това не го прави много добро.