fbpx
13.2 C
София

Най-големият търговски двигател заработи с водородна смес за първи път в историята

Най-четени

Технологичната група Wärtsilä и WEC Energy Group обединиха усилията си, за да изпитат успешно възможностите на двигател Wärtsilä, работещ с гориво, смесено с 25 процента водород.

Това събитие бележи изпитанието на най-големия в търговската мрежа гъвкав балансиращ двигател, който някога е работил с водородна горивна смес, което е първо постижение в света.

Това се казва в прессъобщение на групите, публикувано в четвъртък.

Институтът за изследване на електрическата енергия (EPRI) също участва в тестовете и потвърди възможността за смесване на водород с природен газ за използване в съществуващ двигател на Wärtsilä. 

Тестовете продължиха три дни и демонстрираха възможностите на двигателя за съвместно изгаряне на водородни смеси, като показаха ясни подобрения в ефективността на двигателя и намалени емисии на парникови газове, като същевременно останаха в съответствие с емисиите на NOx. 

Тези тестове предоставят ясни доказателства, че технологията на двигателите на Wärtsilä може да осигури устойчиви на бъдещето енергийни решения, които имат огромен принос за декарбонизирани операции. Резултатите от тестовете с горивна смес от водород и природен газ са изключителни. Продължаваме да разработваме и усъвършенстваме нашите двигатели за работа с устойчиви горива и очакваме до 2026 г. да разполагаме с концепция за двигател и електроцентрала за работа с чист водород.

Аня Фрада, главен оперативен директор на Wärtsilä Energy.

Подкрепа за бъдеще с нулеви нетни емисии

Вицепрезидентът на EPRI по въпросите на енергийните доставки и нисковъглеродните ресурси Нева Еспиноза добави, че организацията ускорява внедряването на пълното портфолио от чисти енергийни технологии в подкрепа на бъдещето с нулево нетно потребление.

Този демонстрационен проект с Wärtsilä и WEC Energy Group е от съществено значение, тъй като показва потенциала на смесването на водород в двигатели, работещи с природен газ. Поуките от този проект ще бъдат споделени с енергийната индустрия, за да се постигне по-нататъшен напредък към целите за дълбока декарбонизация.

Използването на възобновяеми енергийни източници, като вятърна и слънчева енергия, се увеличава, което създава възможности за производство на водород за дългосрочно съхранение на енергия от излишната възобновяема енергия. Водородът е особено екологосъобразен, тъй като изгаря, без да произвежда въглеродни емисии, включително CO2. 

Много се радваме, че ще поемем водеща роля в проучването на потенциала на тази технология, тъй като се фокусираме върху осигуряването на клиентите с достъпна, надеждна и чиста енергия. Тъй като въвеждаме в експлоатация повече възобновяема енергия, трябва да гарантираме, че можем да поддържаме осветлението, когато слънцето не грее и вятърът не духа. Резултатите от този проект са сериозен показател, че тези блокове могат да работят с горива с много ниски или никакви въглеродни емисии.

Гейл Клапа, изпълнителен председател – WEC Energy Group. 

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини