Най-голямото математическо доказателство в света е с информационен обем 200 TB

6
140

С помощта на суперкомпютъра Stampede на Калифорнийския университет бе получено решение на задачата за булевите питагорови тройки числа. Но информационният обем на решението заема сериозните 200 TB. Такъв обем биха заели всичките сканирани книги от библиотеката на американския Сенат. В компресиран вид доказателството заема 68 GB. За получаването на масива данни и за проверката на правилността на решението са използвани 30 000 часа машинно време. Проверката на това решение не е по силите на никой човек.

 

Това не е първото решение от подобен род. Към днешен ден много комбинаторни задачи се решават с помощта на мощни компютърни системи. Предишната математическа задача от подобен род имаше решение с обем 13 GB. Но 200 TB са нещо съвсем друго.

Задачата за питагоровите тройки числа от дълги години занимава математиците. През 1980 година е предложена награда от $100 за решаване на тази важна задача. Едва днес специалистите получиха тази сума, която сега е много по-голяма, поради сложните инфлационни процеси. Задачата е формулирана по следния начин: възможно ли е да се оцвети всяко положително натурално число в червен или син цвят по такъв начин, че тройката натурални числа a, b и c, удовлетворяващи теоремата на Питагор a2 + b2 = c2 да не бъде оцветена в същия цвят. Например, да вземем питагоровата тройка числа 3, 4 и 5. Ако 3 и 5 са оцветени със син цвят, то 4 задължително трябва да е с червен цвят.

 

Учените доказаха, че до числото 7824 всички питагорови числа удовлетворяват условията на задачата. От числото 7285 и нагоре това е вече невъзможно. За получаването на отговора работиха 800-те процесора на компютъра Stampede.

Въпреки че компютърът реши задачата, той не дава отговор на въпроса, защо точно числото 7285 е толкова значително или защо оцветяването на питагоровите тройки с различен цвят изобщо е възможно. Това е основен проблем при машинните доказателства. Те могат да са верни, но дали това е математика?

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ined
ined

Сигурно е много важна тая задача щом са предложили цели $100 награда 🙂

Azhen
Azhen

Не разбра ли били са предложени толкова преди 36 години ! А сега наградата е била много по-голяма , пък и 3 години и половина за да се реши нещо подобно са много време.

mIRCata
mIRCata

А практическото приложение на това е?
За 30К часа сметки да бяха сметнали някой протеин лекуващ нещо, ама трокйките числа са по интересни и полезни.

bubblesum
bubblesum

Размислите в края на статията ме подсещат за отговора на всичко за Живота, Вселената и Всичко останало, който е 42. Та и тук имаме отговор, но май ще трябва по-мощен суперкомпютър, който да разбере какъв е въпроса…

Blue Ray
Blue Ray

Ами какво да ти кажа, когато си толкова ограничен, че не можеш да погледаш по-далеч от носа си, така говориш. Подобно доказателство има страшно много приложения. Предполагам ти си нямаш никаква представа, нито от математика, нито от софтуер, или от някоя друга точна наука. Доказателството, може да се използва за подобряване или цялостна промяна на криптиращите методи и системи, дори може и цялостно да се промени начина на създаване на софтуер и не само това. Друг въпрос е, до колко подобно „доказателство“, реално може да се използва, тъй като нещата не са доказани. Нещата само са показани…

pix3l
pix3l

Тъкмо си мислех, че математиката не е скучна, ама тя пак ме опроверга. 😀