В официалния магазин за приложения Google Play Store все по-често започнаха да се появяват вредоносни програми, въпреки заложените автоматизирани механизми за сканиране. Това е и причината използването на антивирусни програми в мобилните устройства да става все по-належащо.

Специалистите на AV-TEST тестваха най-популярните антивирусни решения за Android, като по този начин се опитват да помогнат на потребителите да направят по-подходящ избор. Седем продукта от този тип получиха максимални оценки за производителност и удобство на работа. Това са Tencent, Symantec, Sophos, G Data, Cheetah, Bitdefender и Antiy. Съвсем близо до тях са AhnLab, McAfee и Trend Micro.

Популярният за персонални компютри антивирус на Kaspersky Lab получи 99,8% за защитата в реално време и 99,9% за сумарно разкриване на заплахите. Китайската компания NSHC със своята антивирусна програма Droid-X 3 получи най-ниската оценка от 91,9% за защита в реално време и средно 94,8%.

ESET Mobile Security & Antivirus получи 5,5 точки от 6 възможни за защита, бал от 6 точки за удобство, като по този начин е близо до лидерите, но изпусна да спре някои семейства вируси.

Очевидно е, че изборът е богат, но не бива да се забравя, че е най-добре приложенията да се изтеглят от доверени източници, а в магазините трябва да се четат отзивите на другите потребители и да се гледат оценките на приложенията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "Най-добрите антивирусни програми за Android"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
що тъй бе
що тъй бе

Нали Андроида беше Линукс базиран, а под Линукс нямаше вируси? Май се оказа, че Линукс е несравнимо по-лесен за заразяване с всякакви гадости, само че почти никой не го ползва за десктоп и затова никой не си прави труда да пише вируси за него.

dkmi
dkmi

Така е 🙂
За Андроид е пълно с вируси, за гадните iOS и Windows mobile (колкото и да не харесвам последният) – няма 🙂
Проблемът на Андроид е, че Play Store е толкова „отворен“, че повече няма на къде.

безпристрастен
безпристрастен

„що тъй бе“, „dkmi“, ако на Windows 10 имате инсталирана виртуална машина с Windows XP и Windows XP се зарази с вируси, коя система ще е виновна – Windows XP или Windows 10? Ами подобно е с Linux и Android – виновен е Android, а не Linux. Android (части от него) е като виртуална машина, която работи в Linux. Ако виртуалната машина се зарази с вируси, основната система няма нищо общо с това.

Калин
Калин

Андроид не е Линкс 😀

Филипов
Филипов

Защо ли из всичките „класации“ има все едни и същи програми, които а си платили за рекламата? Примерно за Dr.Web никъде не намирам, а според мен продукта е добър.