Най-добрите прозоречни мениджъри за Linux

24
2189
Прозоречните мениджъри в Linux се използват за управлението на програмните прозорци на приложенията в операционната система. Така например, когато стартирате произволно десктоп приложение, то отваря собствен програмен прозорец. За да може този прозорец да е удобен, да изглежда добре, да се премества да се променят неговите размери, се използва мениджър във фонов режим, включващ всички тези и още редица други функции.

Обикновено, прозоречният мениджър е вграден в десктоп средата, но за създаването на изключително леки системи е възможно използването на прозоречен мениджър без десктоп среда.

Нека да разгледаме най-популярните мениджъри за Linux от подобен тип, които всеки може да инсталира и използва в своята компютърна система.

Най-добрите прозоречни мениджъри за Linux

Не бива да се бърка прозоречния мениджър с десктоп средата. Стандартната графична десктоп среда съдържа панели с инструменти, тапети, теми, уиджети, папки, иконки и т.н. Десктоп средите обикновено имат отделен комплект библиотеки и приложения, за по-удобна работа с компютъра. Единствената работа на прозоречните мениджъри е да управляват работата на програмните прозорци.

В десктоп средите винаги има вече интегриран прозоречен мениджър, който се грижи за програмните прозорци на сесията.

1i3

Първият в нашия списък е i3. Това е един много добре документиран прозоречен мениджър с богати възможности за настройка. Потребителят може да настрои всичко – от позицията на отвореното приложение до добавянето на собствени горещи клавиши. Преимуществото на i3 е, че всичко се конфигурира в текстов вид и не е необходимо знаенето на програмен език, като например LUA или Haskell.

Превключването между отделните програмни прозорци става чрез Win+Shift+Space. Този мениджър се развива много активно, като допуснатите грешки се отстраняват много бързо. За извършването на всички действия с i3 е възможно да се използва и терминала.

2Awesome WM

Awesome WM е един от най-добрите прозоречни мениджъри за Linux, използващ асинхронната библиотека XCB вместо Xlib. Написан е на LUA и на този програмен език се правят всички настройки. Предлага настройки на програмните прозорци – стил, външен вид, горещи клавиши и т.н. Всичко трябва да се прави на LUA.

Предлаганата по подразбиране конфигурация предлага удобна работа. Поддържат се няколко десктопа, възможна е промяната размера на панелите и прозорците с помощта на мишката. Всеки компонент може да бъде променен чрез конфигурационния файл.

3XMonad

XMonad е идеален за програмисти, а неговите възможности могат значително да бъдат разширени чрез програмния език Haskell. Няма ограничения във вид на статични шаблони и е възможно всичко да бъде програмирано и променено. Кодът на XMonad е особено чист и безопасен. Това е един много бърз и лек прозоречен мениджър, който може да работи и в много бавни компютърни системи.

От особеностите можем да се спрем на поддръжката на няколко монитора. А ако трябва да се добави нова функция, това става чрез външни модули.

4Openbox

Openbox е много лек и при това един от най-популярните прозоречни мениджъри. Той заема едва 100 MB оперативна памет след зареждането си. Много стабилен, забелязаните бъгове се отстраняват веднага.

Openbox лесно се настройва и е удобен за използване. Има помощни програми за настройка, но всичко може да се настрои и директно от конфигурационните файлове.

5DWM

Този прозоречен мениджър е включен в пакета Suckles Suite. Тук настройките и разширенията стават чрез директна промяна на сорс кода. Целият код е с обем по-малко от 2000 реда и е пример за много чист и великолепно структуриран сорс код. DWM е много лек, има опростен дизайн и използва съвсем малко ресурси.

Настройките и горещите клавиши на DWM са добре обмислени и това го прави един от най-добрите прозоречни мениджъри. Дадена е възможност за групиране на приложенията и програмните прозорци в десктопа. Наличен е и таскбар, показващ информация за Wi-Fi връзката, силата на звука и състоянието на акумулаторната батерия.

6Gala

Gala се базира на GTK библиотеката. Има опростен, но добре обмислен дизайн, който напомня външния вид на ElementaryOS.

Gala е много подходящ за начинаещи. Той се конфигурира много добре и поддържа редица горещи клавиши.

Gala предлага анимации и интересни ефекти, които могат да бъдат добавяни и спирани по желание. Прозоречния мениджър е много лек и може да се използва и на слаб хардуер, например на хромбуци или стари лаптопи. И още, Gala е стабилен. Той се счита за един от най-популярните мениджъри от подобен тип.

7KWin

Прозоречен мениджър с лесни настройки, използван в десктоп средата KDE. Но може да се използва и в други графични десктоп среди. Всичко може да се настройва чрез графичен интерфейс.

KWin предлага най-много ефекти в сравнение с другите мениджъри. Програмните прозорци могат да имат сенки, да се отварят и затварят плавно – чрез анимации и т.н.

8Fluxbox

Ако търсите най-лекия прозоречен мениджър за Linux, то Fluxbox е най-добрият избор. Работи бързо с на практика всякакъв хардуер. Лесен за използване и настройка.

За настройване не е необходимо познаването на програмен език. Конфигурацията е съвсем опростена и лесна. В пакета са предоставени различни теми, поддържа се автоматичен тайлинг.

9Musca

Съвсем опростен, логичен и разбираем мениджър. Много ефективен от гледна точка използвано дисково пространство. Няма таскбар, няма декорации, но могат да бъдат добавени.

Програмните прозорци се разпределят в предварително определени групи и преминаването от една група в друга е съвсем лесно. Възможно е добавянето и премахването на групи. Musca поддържа работата с няколко монитора и може автоматично да създава групи от програмни прозорци.

10SPECTRWM

Този мениджър прилича на Xmonad, само че тук се използват конфигурационни файлове във вид на обикновен текст. След промените на конфигурацията не е необходимо рестартиране.

Настройването на spectrwm е съвсем лесно: даден е базов комплект от настройки и не е необходимо познаването на език за програмиране. Идеален за начинаещи и за всички, които искат да използват Xmonad, но не познават Haskell.

11HerbstluftWM

Лесен за разбиране и настройка прозоречен мениджър. Всички настройки се извършват от команден ред и не е необходимо да се напуска неговата среда. Възможно е автоматичното подреждане на прозорците, като този режим може да се изключва.

Настройките се осъществяват от Bash скрипт, като всичко е съвсем лесно. Има готови шаблони за използване, а потребителят може да създава собствени шаблони. Поддържа се работата на два монитора.

12Enlightenment

Счита се за най-добрият прозоречен мениджър за начинаещи. Не изисква никакви познания по програмиране, като всички настройки се осъществяват чрез графичен интерфейс.

Има виртуални десктопи, уиджети. Enlightenment е много бърз и е идеален за ноутбуци и лаптопи.

13JWM

Изключително лек прозоречен мениджър. По подразбиране се използва в Puppy Linux. Идеален за стар компютър. Менюто и прозорците се отварят по-бързо от който и да е друг прозоречен мениджър. JWM се настройва лесно и не са необходими познания по програмиране.

14Window Maker

Дизайнът на Window Maker много прилича на графичния интерфейс NeXT и е удобен за работа. Лек и елегантен мениджър, поддържащ разширения с помощта на различни док-панели.

15IceWM

IceWM е един от най-леките прозоречни мениджъри. Използва малко памет и малко дисково пространство. Бърз е и лесно се управлява и чрез клавиатурата. Поддържа работата с много монитори.

16Pantheon

Начинаещите в Linux могат да помислят, че Pantheon е създаден за хора, които преди това са използвали MacOS. Това е съвременен прозоречен мениджър с красив дизайн. Има панел, който може да се използва за стартиране на приложения. Програмите могат да бъдат сортирани по категории или по азбучен ред.

17XFWM

Този мениджър дава възможност екранът на монитора да бъде разделен на части, в които да бъдат поставени програмните прозорци. Предлагат се много теми, има възможност за създаването на собствени теми. Може да се настройва къде да се появяват прозорците – в центъра или в горната лява част на екрана.

18Ratpoison

Ratpoison е съвсем лесен за конфигуриране. Неговата настройка отнема най-малко време в сравнение с другите, понеже структурата му е съвсем опростена. Поддържа няколко виртуални десктопа.

19Compiz

Compiz е старият прозоречен мениджър, който масово се използваше в близкото минало. Има много ефекти, като например кубичния десктоп. Поддържа разширение на възможностите с помощта на плъгини. Настройката е съвсем лесна с помощта на предлаганата помощна програма.

20Wayland

Този прозоречен мениджър няма API за изображението. Потребителите на Wayland получават дескриптор на DRM-буфера, който се използва като указател към графичната памет, За създаването на изображенията Wayland използва възможностите на графичната карта, а не на процесора. Основната цел е опростяване графичния стек на Linux. Предвижда се в бъдеще да се използва вместо X-сървъра на всички графични среди. Активно се разработва.

 


Всеки от изброените прозоречни мениджъри има своите плюсове и минуси. Програмите са лесни за инсталиране и са безплатни. Те дават възможност както за създаването на много стабилни Linux дистрибуции, така и за експерименти за създаването на съвсем нов дизайн на компютърния интерфейс. Ако имат опит с използването на подобен софтуер, споделете, за да умножим познанието.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
12 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
18 Автори на коментарите
ngc-bgКой си ти, че да решаваш?Калинpen4oillko Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гуту Монголеца
Гуту Монголеца

„прозоречни мениджъри“ – хахахаха. първо си помислих че става дума за прозорци и дограма. некадърници

азз
азз

А защо не направят само един, но работещ нормално, който не изисква писане на заклинания в терминала и конфигурационните файлове, за да работи? Про това – да работи горе-долу….

peedee
peedee

За да имаш избор

линукски простотии
линукски простотии

Защото нямат екип с ръководител на проекта, затова. Всеки учил-недоучил се хваща да пише нещо на парче, при това както му дойде на ум, без да спазва никакви спецификации. Като на повечето единствената им идея е да направят не нещо удобно и функционално, а нещо, което в никакъв случай да не прилича на Windows. Затова прозорците на 20 програми могат да ти изглеждат различно, да се минимизират и затварят с различни бутони, да имат различни цветове, рамки и прозрачност, които се настройват от различни места, а за drag & drop – забрави… Няма да забравя върховната простотия в KDE Plasma… Виж още »

азз
азз

Просто не мога да го кажа по-добре. А КДЕ беше прекрасна среда до излизането на 4-тата му версия. Старанието им да копират интерфейса на Виста беше пълен крах, но…. не си взеха поука и го направиха неизползваемо. Последва ги и Гном….. после вместо да обединят усилия, и да оправят поне едната графична среда – те се нацепиха, и пуснаха унити-та, мате-та и незнам си какви още недоразумения…. за това Линукс никога няма да стане използваем за десктоп компютър. Защото няма единност, а всеки дърпа на различна посока….

ngc-bg
ngc-bg

@линукски простотии Такъв момент в Plasma, не е имало, освен ако не си ударил някой сериозен бъг. И това е трудно (макар не невъзможно), понеже всички от тях минават през погледа ми, а доста и през ръцете ми, конкретно за Плазмата. BTW, като ти заседнат някои бутони на клавиатурата се получават точно такива ефекти 🙂 Първата част от изказването ти е пълен…боклук – излишно тракане по клавиатурата. Някога участвал ли си в opensource проект? Да си допринасял нещо около линукс заобикалящата среда? Дедукцията ти е слаба! Въобще разбираш ли как се създава продукт – софтуерен или хардуерен? Трето и последно… Виж още »

TGR
TGR

+

s00
s00

Да живее Fluxbox! Много обичам да си го ползвам. Супер добър! Евала на хората, които са го мислили.

Да България
Да България

Колкото до статията и информацията, тя на кратко полазва защо Линукс десктоп е микро нишов продукт с много малък пазарен дял. Повечето от изброените приличат на това, което се е ползвали през 80-те и началото на 90-те. Това не е за масовия потребител.

cybercop
cybercop

Не виждам значими проекти, като Metacity (Gnome 2/Mate), Mutter (Gnome Shell), Muffin (Cinamon). Xfwm4, който се води най- стабилния WM е представен с три реда и с някаква снимка, на която не можеш да познаеш, какво е това. Вместо това са изписани хвалби за мениджъри на прозорци, които се ползват само от разработчика им и брат му. Едва ли някой, който не е и чувал за тях, ще се впечатли точно от това, че се настройва лесно в текстов режим и не се изискват познания по програмиране да си отвориш един прозорец на браузъра.

Линукс фен
Линукс фен

Според мен е нормално в тази прекрасна статия да има данни за най-новите прозоречни мениджъри, а не за такива познати от историята. Споменатите от теб прозоречни мениджъри са леко архаични, а тези са модерни.

Линукс напред!

pen4o
pen4o

Статията навява мисли от 80-90те години на миналия век. Няма грам развитие.

Божинката(Оригинал)
Божинката(Оригинал)

Не ме е яд на теб, че си нямаш и на идея за какво се ползва Линукс. Яд ме е, че други хора лъжат такива като теб, че Линукс е за обикновеният потребител. Линукс не е и не трябва да е за всички, защото това ще отнеме много напразни усилия. Тези, които искат да го ползват, се научават. Именно първоначалното време за научаване показва на човек дали наистина Линукс е за него или не. Ако за вас развитие е кое как изглежда, тогава разберете че за всеки графичен Линукс стак има хиляди скинове, което напълно променя изгледа му. Тоест развитието… Виж още »

Линукс фен
Линукс фен

Кое, това, че Windows, Chrome OS и MacOS застинаха във времето ли?

Нормалните потребители минаха на Линукс и като казвам Линукс нямам в предвид Chrome OS, коята реално е затворена ОС.

dedal
dedal

Аз ползвам openbox
Работи прилично

Линукс
Линукс

Това са страхотни и модерни интерфейси, подходящи за 2018-та и напред. Те показват колко прекрасен и удобен е Линукс, защо е далеч пред конкуренцията си от MacOS, Chrome OS и Windows. Линукс показва защо е бъдещето. Тези графични мениджъри и техните среди показват бъдещето на след-ПК /персонал компютър/ ерата. Аз бих предпочел да ползват един Fluxbox или Ratpoison на моя таблет за да свърша малко работа в кафето.

Линукс е бъдещето, Епъл, Майкрософт и Гугъл не стават за нищо и се сриват.

pen4o
pen4o

Голям си мазник бе, признавам те за успешен лизач. Ибрикчия.

FYI
FYI

Wayland не е „прозоречен мениджър“, а просто един „дисплеен сървърен протокол“. Може би се бъркате с Weston, който е имлементация на Wayland протокола.