Най-добрите торент клиенти за Linux в края на 2020 година

8
1295

Скоростта на интернет връзките непрекъснато расте и неголемите файлове с размер до 1 GB потребителите свикнаха да изтеглят директно с помощта на браузъра. Но ако се налага изтеглянето на много голям файл или се използва бавна и стабилна връзка, то на помощ идва BitTorrent мрежата. Нека да се спрем върху най добрите торент клиенти за Linux.

За Linux има много голям избор от торент клиенти, като се започне от конзолните програми и се приключи със съвременните приложения с вградени плеъри. Нека да разгледаме различните торент клиенти, които са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

Най-добрите торент клиенти за Linux

qBittorrent

В торент клиента qBittorrent има на практика всичко необходимо за удобното изтегляне и раздаване на файлове. Той поддържа всички възможности на BitTorrent стандарта, включително DHT и криптиране.

qBittorrent умее самостоятелно да търси раздаването на файлове. Първоначално са достъпни 10 тракера, но списъкът може да бъде лесно разширен и да бъдат добавени и руски тракери. За отдалечено управление е наличен удобен уеб интерфейс. Клиентът може да се свива до иконка в таскбара, при кликването върху която се дава достъп до основните елементи на управление на приложението.

Инсталирането на qBittorrent може да стане както от софтуерният мениджър, така и с помощта на следната команда:

$ sudo apt install qbittorrent

Transmission

Transmission е минималистичен клиент, който предлага всички основни функции. Файловете се теглят и раздават, криптирането работи. Показват се стандартните параметри на торента – колко е голям файлът, доколко се е изтеглил и т.н. При стартирането в таскбара се появява иконка.

Transmission присъства по подразбиране в редица Linux дистрибуции. Той се интегрира в тях поради предлаганата доста добра скорост на работа и съвсем малкото използвани ресурси.

Може да се инсталира както от софтуерния мениджър, така и чрез командата:

$ sudo apt install transmission

Deluge

Deluge e торент клиент с класическо разполагане на компонентите. Една от най-характерните му черти е поддръжката на плъгини. Сред тях можем да отбележим автоматичното декомпресиране на компресирани файлове след изтеглянето, уведомленията по електронната поща, използване на разписание и други.

За инсталирането на Deluge може да се използва следната команда в терминала:

$ sudo apt install deluge

KTorrent

KTorrent е торент клиент, предназначен за графичния интерфейс KDE. За щастие той отлично работи и в средата на GNOME. Този клиент има доста добър комплект от плъгини. Налични са работа са по разписание, включен е дори и малък плеър, но той не може да възпроизвежда едновременно с изтеглянето, а чак след приключването на изтеглянето на целия файл.

Поддържа се последователно изтегляне на файлове и управление чрез уеб интерфейс. Иконката в таскбара се появява след добавянето на файлове.

Инсталирането на KTorrent от терминала може да стане с помощта на следната команда:

$ sudo apt install ktorrent

BiglyBT

BiglyBT е торент клиент от създателите на Azureus и Vuze. Той е написан на Java и предлага много добра функционалност. Налично е по-точно възпроизвеждане на файлове, включително с изпращането на UPnP медиен сървър. Има уеб интерфейс и подаване на заявки за изтегляне на файлове чрез RSS. Липсва му само възможност за търсене по тракерите.

Тази програма е една от първите, в която е вградена поддръжката на BitTorrent v2 (библиотеката libTorrent се използва и от други клиенти). Но засега нито един торент тракер така и не премина към новия стандарт, въпреки че се допуска опаковането и на двата формата в един и същ торент файл. А новият стандарт си има своите преимущества. Като минимум той позволява хеширането на отделните файлове, а не всичко наведнъж, а в първата версия на новия протокол при изтеглянето на един файл, частично се изтеглят и съседните.

Тази програма по подразбиране не предлага иконка в таскбара, но от настройките това може да се зададе.

Както и при другите торент клиенти инсталирането на BiglyBT може да стане от терминала С помощта на следната команда:

$ sudo apt install biglybt

Tixati

Торент клиентът Tixati разполага със стандартния комплект функции на приложение от подобен род. Поддържат се всички разширения на BitTorrent стандарта, както и прокси, уеб интерфейс и приемане на заявки за изтегляне чрез RSS. Клиентът Tixati предлага изключително подробна информация за всяко изтегляне и дори създава лог за всички събития.

При работата на тази програма не се появява иконка в таскбара. За инсталирането на Tixati е необходимо да се изтегли необходимия пакет от официалния сайт.

FrostWire

FrostWire е написан на Java. Разработчиците не са умували кой знае колко върху торент енджина, а директно са го взели от споменатия по-горе Vuze. Този клиент има удобно търсене по тракери. И въпреки че техният списък не може да бъде разширен, предложеното е достатъчно за повечето потребители. Към преимуществата на този торент клиент можем да посочим плеъра, който освен всичко друго може да търси и локалните файлове в компютъра.

Основният недостатък на този клиент е многото реклама. Изцяло да се спре рекламата не може, дори и да се подари исканата сума за развитието на проекта и в настройките тя да бъде изключена. Друг доста неприятен момент е, че голяма част от текстовете на интерфейса за другите езици е доста неудачен машинен превод.

За инсталирането на FrostWire е необходимо да се изтегли инсталационния пакет от официалния сайт.

Fragments

Да се описва Fragments е донякъде безсмислено, понеже всичко се вижда на скрийншота по-горе. Този торент клиент е подходяща за най-малко взискателните потребители. Fragments и включен в комплекта приложения към графичната среда GNOME, така че неговият минимализъм не е за учудване. Недостига поддръжката на magnet линковете. Малко странно е, че програмата се разпространява чрез snap пакет и не е включена в хранилищата на apt мениджъра.

За инсталирането на Fragments може да се използва следната команда:

$ sudo snap install fragments

Tribler

Tribler е твърде необичаен торент клиент. Той дава възможност за изтегляне на файловете чрез верига от сървъри посредници, подобно на технологията използвана в мрежата Tor. Освен това той разполага с голям списък с тракери за търсене на файлове. Tribler може да се окаже полезен при използването на мобилна мрежа. Много често мобилните оператори не допускат използването на BitTorrent връзки и не пускат потребителите на тракер сайтовете.

Инсталационният пакет може да бъде изтеглен от официалния сайт.

rTorrent

rTorrent е терминален торент клиент за Linux. Не може да се каже че е най-удобното решение, но има редица случаи, в които други варианти просто няма. Поддържа се изтеглянето както чрез .torrent файлове, така и с помощта на magnet линкове. Може да се използва като сървър за някоя десктоп среда, като в този случай достъпът до него се осъществява чрез XML-RPC протокола.

Инсталирането на rTorrent може да стане с помощта на командата

$ sudo apt install rtorrent

Като едно от най-добрите решения в изброени дотук може да се посочи клиентът qBittorrent, който върши именно това, което очакват потребителите от един торент клиент. Но ако това се окаже малко и е необходимо да се възпроизвежда филма по време на изтегляне на торента, то тук един от най-добрите варианти е BiglyBT. За съвсем начинаещите потребители са подходящи торент клиентите Transmission и Fragments.

С това многообразието от програми за работа с торенти не приключва. rTorrent дава възможност за изтегляне на файлове когато на разположение имаме единствено терминал, а Tribler успява да заобиколи поставените ограничения за изтегляне на файлове чрез торент мрежите.

Да напомним, че макар BitTorrent протоколът да е напълно законен, възникват проблеми от неговото използване за разпространението на материали в нарушение на авторските права. Има редица противоречия относно използването на торент тракери. Самите торент файлове нямат файлово съдържание. Дали разпространителите на торент файлове нарушават авторски права е въпрос, предизвикващ разгорещени юридически спорове.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари