Уеб браузърът е най-основната част от софтуера на нашия компютър. Не вярвам да има човек, който да не го използва. Важно е да използваме най-добрият инструмент за сърфиране в Интернет. В голяма степен това е субективно, но тук ще се опитаме да разгледаме по-обективните фактори.

През тази година битката е интересна. Вече няма Internet Explorer. Microsoft преработва Edge и той ще бъде заменен с Chromium-базирана версия. Има десетки, може би стотици различни браузъри. Постоянно се появяват нови, но и тази година изборът за най-добър браузър ще е насочен към четири. Това са Chrome, Firefox, Edge и Opera. Три от тях са базирани на Chromium. Дори двата най-популярни „алтернативни“ браузъра, Brave и Vivaldi, са базирани на този енджин.

Без да се отклонявам много, смятам, че това не е нещо добро. Интернет, като цяло технологиите, прогресират, когато има алтернативи. Централизацията води до стагнация.

Да се завърнем към четирите основни браузъра и тяхното представяне през настоящата година

Chrome

Това е браузърът, който е най-използван, според статистиките на StatCounter и NetMarketShare. Преднината му е огромна. Благодарeние на безкрайната библиотека от разширения и фокуса върху уеб съдържанието, той има много фенове.

Трябва да се признае, че Chrome не е толкова опростен като в миналото, но все още е изключително лесен за употреба. В основата си той разполага с една голяма лента за URL адреса, място за разширения, икона за отметките, разбира се табове и толкова.

Това не пречи на Google да позиционира редица функционалности из различните менюта – например интеграция с услугите на компанията. Може да синхронизира отметки, пароли, отворени табове и какво ли още не с други устройства. Има вграден четец за PDF, вградена опция за превод, собствен task manager и небезизвестния бутон “Paste and go” в контекстното си меню.

Като най-голям минус може да се определи доста сериозната консумация на оперативна памет, макар и да има подобрения в тази насока.

Firefox

Това е браузърът, който също има голяма възможност за разширение, но е фокусиран основно върху поверителността. Това е и единственият топ браузър, който не е базиран на Chromium. Също разполага с доста мощни инструменти за синхронизиране.

В момента се използва версия 74, която продължава бележитата Quantum ера (започнала с версия 57). Новият дизайн с обновени икони и нова „Библиотека“ за история, списъци за четене, изтегляния и синрхонизирани табове, е все толкова актуален.

Това, с което Firefox изпъква най-много, е режимът „Инкогнито“. Такъв имат всички браузъри, но при тях, често има пролуки, чрез които сайтовете могат да ни следят. Firefox прибавя към него блокиране на реклами и други методи за проследяване. Поддържа и допълнителното Facebook Container разширение, което не позволява на социалната мрежа да ни проследява в мрежата.

Opera

По-подценения браузър от групата. Предимството му е нелошият вграден VPN. Също разполага с блокиране на рекламите и проследяването. Предлага допълнителни инструменти като опция за заснемане на екрана, конвертиране на часови зони и валута. Мобилните версии на браузъра пък пристигат с вграден портфейл за криптовалута.

Подходът на Opera спрямо дигиталното общуване също е интересен. Разполагаме с лента за бърз достъп до услуги като Telegram, WhatsApp и Facebook Messenger

Microsoft Edge

Производителността на новия Chromium-базиран Edge не отстъпва по нищо на Chrome и Opera. Функционалността му е подобна. Може да използва разширения от Chrome Web Store, макар и не по подразбиране (ВИЖ ТУК)

Очаква се обаче Microsoft да вложи много усилия в изграждането на собствена библиотека в Microsoft Store.

Общо взето поддържа всичко, което гореспоменатите браузъри имат. Към момента липсват много от Windows 10 функционалностите на старата версия – като интеграцията с Cortana и OneNote. Microsoft планира да изкара нова функционалност, наречена Collections, която да „събира, организира, споделя и изпраща уеб съдържание към Word или Excel”. Това би било много полезно.

Да разгледаме малко статистика и тестове

От PCWorld са тествали браузърите с различни инструменти от рода на WebKit JetStream 2.0, JetStream 1.1, Octane 2.0 и SunSpider 1.0.2. Чрез WebXPRT 3 и Speedometer поставят претендентите под симулирано натоварване с уеб приложения. Накрая е направен тест за натоварване върху процесора и RAM-та, чрез последователно зараждане на 20 уебсайта в един прозорец. Така се засичат пиковите стойности при тежко натоварване.

Всеки един от браузърите е тестван в състоянието си по подразбиране – без разширения, без свързване на акаунти, без промяна на настройките.

Тестовете са проведени на лаптоп Acer Aspire E 15-575-33BM, с Windows 10 Home 1909 – 1TB твърд диск, 4GB RAM и Intel Core i3-7100U процесор. Използвана е Ethernet връзка с Интернет.

Интересни факти от тестовете

  • Firefox е браузър на крайностите. На някои от тестовете печели с разлика, при други губи с голямо изоставане
  • Всеки едни тест е извършен по три пъти, с изключение на WebXPRT 3 и тестът с 20 отворени таба. Взима се средният резултат от трите теста.
На теста с JetStream 2 победител е Edge, но колегите Chrome и Opera не изостават много. Firefox изостава чувствително.

На SunSpider печели Firefox, втори е Edge. Тук интересното е, че той е по-бърз с цели 2 секунди пред другите два Chromium браузъра, които са далеч от първенеца.

При JetStream 1.1 теста Firefox традиционно не се представя добре. Това е тест, който се използва за мерило спрямо предните години.

Забелязва се, че Chrome и Opera нямат подобрение спрямо предишните периоди. За Edge не можем да направим сравнение, тъй като е с нов енджин. Тук Firefox печели, но няма повод за гордост.

Octane 2.0 също е тест за справка с предишно представяне на браузърите.

Тук Edge печели, но с много лека преднина пред Crhome. Opera и Firefox изостават доста. Резултатът на Firefox е традиционен. При Opera и Chrome има значително подобрение спрямо миналата година.

В по-модерния Speedometer тест, който е базиран на HTML5 задачи, Chrome е победител

Edge е много близко до него. Opera изостава с 3 точки от първото място. Firefox е отново последен. Забелязва се обаче, че преди 2 години Chromium браузърите се представяха по-добре, с резултати от 90+.

WebXPRT теста използва широк набор от уеб приложения за тест. Това е нещо като PCMark, но за браузъри.

Firefox печели убедително. Edge е втори, следван плътно от Chrome и Opera, които се справят идентично. Тук Chromium енджина показва слабост.

И най-накрая, тестът за опустошаване на ресурси с отваряне на 20 различни сайта в табове, които са богати с всякаква медия.

При натоварването на процесора, Edge се справя най-добре, със значителна преднина. Opera е на второ място, с малка преднина пред Chrome. Firefox се справя малко по-добре от преди, но все още е далеч от желаното.

Що се отнася до използването на RAM паметта, Edge отново печели, но тук е много по-близо до Chrome. Същото виждаме при сравнението на Opera и Firefox.

Заключение

Edge е на първо място заради доброто си представяне на стрес теста и Octane 2.0/JetStream 2 резултатите. Chrome е на второ място и изоставането му не е толкова значително. Единствено разликата между двата браузъра в отделни тестове отрежда битката да не завърши на равно.

Firefox получава бронзов медал заради силното си представяне в JetStream 1.1 и Sunspider тестовете, макар и те вече да не са толкова актуални. Победата в по-практичния бенчмарк WebXPRT със сигурност спаси Лисицата от последното място.

Като единственият браузър, който не е базиран на Chrome обаче, трябва да се справя по-добре. Това е особено валидно за управлението на CPU и RAM ресурсите.

Opera е на последното място заради консистентото си представяне – трето и четвърто място на всеки тест. Да, разликите не винаги са толкова значителни, но тенденцията е ясна. Предвид, че това също е Chromium-базиран браузър като Edge и Chrome, нищо не оправдава това изоставане.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари