Най-малките Linux дистрибуции в края на 2020 година

16
2203

Съвременните Linux дистрибуции са създадени, за да удовлетворят потребностите на възможно най-голяма част от потребителите, работещи със съвременен хардуер. Като резултат от това се получават твърде раздути Linux дистрибуции, които не са подходящи за по-старите машини дори и за извършването на съвсем лесни задачи като например прехвърляне на файлове. А и липсата на достатъчно оперативна памет принуждава използваното Linux ядро да работи по-бавно и по-тромаво.

Ето защо са създадени редица малки дистрибуции, които могат да вдъхнат нов живот в стария хардуер. Едновременно с това трябва да подчертаем, че тези Linux дистрибуции са толкова малки, понеже от тях и изрязано почти всичко, дори и това, с което сме свикнали да работим всеки ден – помощни програми, програмни библиотеки, графични приложения и други.

Debian netinst

Това е една от най-старите и най-разпространени дистрибуции, която има специален намален дисков образ за инсталиране на система с минималния набор пакети. Това е netinst с размер едва 350 MB, който предлага инсталатор с графичен интерфейс, но след инсталирането няма графична среда и няма програми, които да използват графичен режим.

След инсталирането на Debian netinst потребителят получава единствено конзолни помощни програми и стандартния мениджър на пакетите. Всичко необходимо потребителят добавя след приключването на инсталацията. След инсталирането, дистрибуцията заема 660 MB дисково пространство, като за самата инсталация не е необходима интернет връзка. Разбира се, за инсталирането на допълнителните пакети и програми е необходима връзка с Глобалната мрежа.

ArchBang

Базирана е на ArchLinux и следва идеите на CrunchBang Linux. На практика ArchBang е облекчен и опростен за използване Arch Linux. В тази дистрибуция са съчетани мощта и гъвкавостта на Arch Linux без сложната инсталация и настройка на оригинала. Предлаганите дискови образи поддържат единствено процесорната архитектура x86_64.

При инсталирането изисква 700 MB дисково пространство и 256 MB оперативна памет. Използва хранилищата на ArchLinux, които предлагат голям избор от безплатен софтуер. Обновяването на системата е rolling-release – редовни малки обновявания вместо голяма нова версия.

Alpine Linux

Alpine Linux с десктоп средата XFCE

Тази дистрибуция се фокусира върху безопасността и лекотата на работа, като първоначално е създадена за използване във виртуални сървъри, вградени системи и контейнери. По подразбиране, след стартирането изцяло се зарежда в оперативната памет. Включва пачовете по безопасност PaX и grsec. След приключване на инсталацията е възможно да се добави и графична среда.

Към днешен ден тази дистрибуция е доста популярна и може да се използва за обикновените потребителски задачи. Като стандартна С библиотека се използва musl. Пакетния мениджър apk дава възможност за обновяване на системата, въпреки че тя е изцяло заредена в оперативната памет, а помощната програма lbu може да възстановява предишното състояние на сесията, ако нещо се е объркало.

TinyCore

Скромният работен плот на TinyCore

Core Project предлага своята най-малка Linux дистрибуция в три варианта, от които можете самостоятелно да създадете своя работна среда. Най-лекият вариант е Core с размер едва 11 MB, като той няма графична среда. Ако това ви плаши, можете да изберете TinyCore с инсталационен размер 16 MB. Тук на потребителя се предлага избор на едната от двете графични десктоп среди: FLTK или FLWM.

Версията CorePlus включва и поддръжката на Wi-Fi, както и на допълнителни езикови пакети. Размерът на TinyCore е толкова малък защото при инсталацията е необходима интернет връзка. За да може тази дистрибуция да работи са необходими минимум 128 MB оперативна памет.

Damn Small Linux

Damn Small Linux се счита за дяволски малка Linux дистрибуция, която оправдава своето име с това, че инсталационният дисков образ е голям едва 50 Mb. Той е създаден специално за x86 системи и може да се стартира дори и на компютри с древните 486-х процесори, като използва едва 16 MB оперативна памет.

Въпреки малките си размери тази дистрибуция може да ви учуди с големия брой предварително инсталирани приложения. Damn Small Linux предлага три браузъра – Dillo, FireFox и текстовия Netrik. За работа с документи може да се използва редактора Ted, а проверката на електронната поща може да стане с пощенския клиент Slypheed. Файловият мениджър е изключително компактният emelFM. Да подчертаем, че последната версия на Damn Small Linux излезе през 2008 година и от гледна точка на безопасността е по-добре тази система да не се използва за работа в интернет.

Slitaz Linux

Slitaz е Linux дистрибуция, която изцяло се зарежда в оперативната памет от компактдиска или USB стика и има много общо с Damn Small Linux. Инсталационния дисков образ е много малък – около 50 Mb. При инсталирането има редица подсказки и самата инсталация е по силите и на най-начинаещите Linux потребители. Предлага свой собствен мениджър на пакетите с име TazPanel. В дистрибуцията е включен инструментът TazLiTo за създаването на LiveCD дискови образи на работещата система. Новите rolling версии излизат всяка седмица.

Puppy Linux

Тази малка Linux дистрибуция е специално създадена за съвсем лесна употреба при минимално използване на оперативната памет. Дисковете образи са с размер на 300 MB за 32-битовите и 600 MB за 64-битовите процесори. След зареждането на дисковия образ флаш стикът може да бъде изваден, понеже системата се зарежда в оперативната памет и работи оттам. Считано от 6-тата версия, тази дистрибуция се базира на Ubuntu и използва нейните хранилища.

Toutou Linux

Това е компактна система, базирана на малката дистрибуция Puppy Linux и е специално създадена за съвместимост със стария хардуер. Използва прозоречния мениджър OpenBox и LxPanel като таскбар. Toutou Linux се предлага само като 32-битов LiveCD. Езикът по подразбиране е френски, но е възможно добавянето на всякакви други.

Porteus Linux

Базирана е на Slackware и не изисква инсталация. Използва съществено модифицирани Linux Live Scripts (комплект скриптове за създаване на собствени LiveCD). Има и специална версия с име Porteus Kiosk, която предлага единствено уеб браузъра FireFox и необходимите за неговата работа зависимости. Самият браузър е защитен от промени в настройките. Дистрибуцията е предназначена за използване в публични компютри, каквито се предлагат в училищата, библиотеките, кафетата, хотелите и т.н. Може да се използва и като бездискова операционна система, която се зарежда от мрежата.

OpenWrt

Тази дистрибуция е специално създадена за рутерите и вградените устройство. Производителите на евтини рутери твърде често отделят малко внимание на фърмуерите на своите устройства, на тяхната безопасност и на техните възможности. Инсталирането на дистрибуции, подобни на OpenWrt, дават възможност да се избегнат ограниченията на заводския фърмуер.

При инсталирането може да се наложи да бъде осъществена връзка със серийния порт на платката на рутера. Препоръчва се наличието на 16 MB постоянна памет и 32 MB оперативна памет. Но по-старите версии до 18, могат да се стартират само на 4 MB ROM и 16 MB RAM. За разширяване на постоянната памет може да се използва външен флаш стик.

В дисковия образ са включени компактният уеб-сървър uhttpd, уеб интерфейса luci и комплект помощни програми за настройки на мрежата. Дистрибуцията поддържа файловата система JFFS2 и разполага със свой мениджър на пакетите opkg, който дава възможност за инсталирането и на редица външни пакети.

Заключение

Малките Linux дистрибуции са подходящи, ако възможностите на наличния хардуер са твърде ограничени. По-голямата част от представените тук дистрибуции дават възможност за лесното инсталиране на Linux на стария компютър и по-този начин той може отново да се използва за несложни ежедневни задачи. Те дават възможност и за модифицирането на домашния рутер, както и за пълноценното използване на едноплаткови компютри от рода на Raspberry Pi.

Ако дори и тези дистрибуции са твърде големи и/или бавни за вас, то може да се създаде още по-малка зареждаща система само с Linux ядрото и вашата програма. Но в това няма особен смисъл, понеже вече се предлагат контролери и миникомпютри без операционна система, в които зареждащата програма вместо ядрото стартира необходимото единствено приложение.

4.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари