Най-малките Linux дистрибуции

2
2426
Обикновено искаме инсталационният диск с Linux дистрибуция да има възможно най-много програми и възможност за различни настройки, като в същото време неговият размер да остане в разумен предел. Но в някои случаи са необходими дистрибуции, които нямат кой знае колко софтуер, заемът минимално дисково пространство и могат да се стартират на много стари компютри.

linux-distro-little

Тук ще разгледаме най-малките от всички съществуващи Linux дистрибуции и навярно мнозина ще се учудят колко наистина малки могат да бъдат.

1Tiny Core Linux

Това е една от най-малките ОС Linux. Размерът на Tiny Core Linux е едва 10 MB. Той се базира на Damn Small, който от своя страна използва базата с програмни пакети на Debian. Но този малък размер, съвсем естествено, ограничава неговите възможности. В дистрибуцията се използва монолитно ядро, BusyBox, олекотената версия на X сървъра Xvesa и намален вариант на библиотеката С – uClibc. Засега системата поддържа само английски език, но е възможно да бъде преведена. Това е най-малката позната Linux дистрибуция.

Tiny Core Linux има две версии: Micro Core Linux с размер едва 8 MB и Multi Core Linux – разширена версия с размер 45 MB с графичен инсталатор и комплект допълнителни програми. За работата на този Linux са достатъчни едва 28 MB оперативна памет.

2AntiX

AntiX е лека дистрибуция, създадена от разработчици от Гърция, базирана на Debian. Създателите на тази компилация са си поставили за цел да създадат лека, но в същото време функционална операционна система. Тази дистрибуция може да работи на практика на всички компютри с 256 MB оперативна памет.

За инсталирането на AntiX са достатъчни около 2,7 GB дисково пространство, а инсталационният файл е по-малък от 200 MB. За графична среда се използва модифицирана версия на XFCE с име MX. В AntiX графичните среди могат да се променят и да се избере например Fluxbox, IceWM, JWM.

3Puppy Linux

Puppy Linux е доста необикновена дистрибуция. Този Linux не е голям, но е много функционален. Друга характерна особеност на Puppy Linux е, че се базира на различни основни дистрибуции. В инсталационния пакет са включени инструменти, които дават възможност Puppy Linux да се базира на Slackware, Ubuntu и дори LFS. При всички случаи инсталационният дисков образ на Puppy Linux е в границите на 70-200 MB. Всичко в този Linux работи в оперативната памет и програмите се стартират мигновено.

Работната среда е XFCE. Минималните изисквания към оперативната памет са 32 MB, но се препоръчват 64 MB. Друг интересен момент в Puppy Linux е, че има помощна програма за всякакви настройки на системата.

4SliTaz GNU/Linux

Slitaz се позиционира като независима шотландска дистрибуция, предназначена за компютърни системи с над 256 MB оперативна памет. Тук също се използва монолитно ядро, комплекта програми за работа от команден ред BusyBox, и GNU софтуера. В дистрибуцията са включени уеб-сървъра lighttpd, базата данни QLite, IRC и SSH клиент, gFTP, Geany IDE, Firefox.

Инсталационният дисков образ на Slitaz е с размер 30 MB, а инсталираната ОС заема около 80 MB дисково пространство. За графичен режим са необходими минимум 48 MB оперативна памет, а за конзолен режим са напълно достатъчни 16 MB.

5Toutou Linux

Toutou Linux е свободна Linux дистрибуция, която се базира на лекия Puppy Linux, който разгледахме по-рано. Използва се графичната среда Openbox и LXPanel за таскбар. Освен стандартния за Puppy софтуер са добавени и други инструменти като автоматизиран инсталатор, помощник за работа и други.

6Linux Lite

Това не е чак толкова малка Linux дистрибуция, в сравнени с предишните. Linux Lite се базира на LTS версиите на Ubuntu. Сега се работи върху най-новата версия, базирана на най-новата версия на Ubuntu. Идеята е да има опростена и лека система, която да е лесна за начинаещите, които имат нужда от лека, но пълноценна работна среда.

Използва се графичната среда XFCE, като този Linux е много подходящ за Windows потребители. Linux Lite има нужда от 512 MB оперативна памет.

7Изводи

Това са едни от най-малките Linux дистрибуции, които спокойно можете да инсталирате на своя стар персонален компютър или лаптоп. Има и други подобни, като например Lubuntu, която обаче изисква минимум 512 MB оперативна памет. Ако знаете и други подобни съвсем малки Linux дистрибуции, коментирайте ги отдолу, понеже споделената информация е полезна за всички.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари