Най-мощният в света магнит е готов за транспортиране до ITER

13
2575

Компанията General Atomics приключи изграждането на централния соленоид за International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), който е най-големият в света проект за създаване на термоядрен реактор. Работата върху това устройство продължи шест години.

Централният соленоид е най-големият от магнитите на ITER и е съставен от 6 модула. Това е най-големият принос на САЩ в строителството на Международния термоядрен реактор. Когато бъде окончателно сглобен, неговата височина ще достига 18 метра, ширината му ще бъде 4,35 метра и ще тежи над 1000 тона.

Соленоидът има интензитет на магнитното поле, което създава сила достатъчна, за да се издигне самолетоносач на височина 2 метра. Създателите на мощния магнит гарантират, че силата на магнитното поле на това устройство достига 13 Тесла, което е около 280 хиляди пъти повече от магнитното поле на Земята. Опорните конструкции за този централен соленоид трябва да издържат сила, двойно превишаваща тягата при излитането на ракета-носител от среден клас.

Началото на тази година General Atomics приключи с финалните тестове на първия модул на централния соленоид. Тази седмица той ще бъде натоварен на специализиран товарен автомобил и ще бъде транспортиран до Хюстън, а след това натоварен на огромен кораб, който трябва да го достави в южната част на Франция.

Централният соленоид играе решаваща роля в мисията на ITER по превръщането на термоядрената енергия в практичен, безопасен и неизчерпаем източник на чиста, обилна и безвъглеродна електроенергия.

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари