Специалистите на NASA регистрираха едно от най-мощните слънчеви изригвания през последните 12 години, което е едно от 15-те най-мощни излъчвания на светлинна, топлинна и кинетична енергия в цялата история на наблюдение на Слънцето.

NASA съобщи, че силата на изригването е толкова голямо, че жителите на щатите Охайо и Индиана тази нощ ще могат да наблюдават северно сияние. Слънчевите изригвания често са съпроводени от подобни явления. Но днес се очаква пълнолуние и естественият спътник на Земята малко ще затъмни яркостта на сиянието.

Слънчевите изригвания са причина за възникването на магнитни бури, което оказва влияние върху самочувствието на много хора, върху навигацията на космическите апарати и върху чувствителната електроника на Земята.

Вчера, през втората половина на деня, слънчевите петна №2665, неочаквано изхвърлиха огромен обем коронална маса, а изригването се оценява от учените от високия клас X1 и дори по-висок. Нашата планета има голям късмет, понеже короналната маса е изхвърлена в противоположна на Земята посока.

Подобно изригване е регистрирано преди 158 години от Ръчард Карингтън и сега е познато като „Събитието Карингтън“.

Слънчевата маса се движи със скорост над 400 км/с и застига Земята след от 1 до 3 дни.

Учените считат, че на нас наистина много ни е провървяло (някои учени считат, че думата „провървяло“ не е много удачна). Ако изхвърлянето на слънчева маса бе в посока на нашата планета, всички орбитални спътници щяха да бъдат унищожени, както и всички земни енергийни системи. Според пресмятанията, световната икономика би издържала една седмица, а възстановяването на предишния живот би отнело много десетилетия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

29 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари