Apple най-сетне представи iOS 13, като най-новата актуализация на операционната система носи някои големи подобрения, като тъмен режим за цялата система (тазгодишният Android също идва с тъмен режим), някои надграждания на основните системни приложения, жестовете и други.

За съжаление обаче, не всичко е цветя и рози. Apple въведе някои промени в новата си ОС, които не се понравиха на доста потребители.

По някакъв начин, изглеждаше, че има какво още да се очаква от Apple, но от друга страна доста от промените всъщност не само изглеждат безсмислени, но и дори са крачка назад…

Въпреки, че новата iOS 13 си има своите достойнства и нововъведения, с които вероятно ще ви грабне, тук описваме 7-те най-разочароващи функции от новата версия.

 

 1. Очаквахме повече от Apple Mail

  Определено има какво още да се очаква от вградения имейл клиент в iOS 13. Повечето потребители, имаха очаквания той поне да се изравни като функционалност и удобство с другите, конкурентни мобилни имейл клиенти, но вместо това получи незначителна актуализация.

  Apple Mail е с красив и изчистен дизайн, но все още липсват много от функциите, които потребителите са свикнали да виждат в имейл клиентите.

  Apple Mail вече поддържа rich text, но все още няма възможност да етикетира и групира имейлите ви по различен начин, освен обичайното маркиране.

  Приложението също не сортира имейлите ви по начин, по който го правят другите приложения за електронна поща – например когато открие имейл, който съдържа самолетен билет или разписка, приложението Edison Email, конкурентен имейл клиент, който се разпространява безплатно, може автоматично да категоризира имейлите ви в папки като „абонаменти“, „пътувания“, „пакети“, „сметки и разписки“ и „развлечения“. Все още очакваме Apple да внедри подобна функция, която повечето потребители намират за наистина удобна.

  Освен това, ако искате да настроите email настройките на Apple Mail, не можете да го направите от самото приложение, а се налага да отворите системните настройки на телефона и секцията „Поща“.

  Като цяло, определено очаквахме повече от Apple Mail. Бяхме развълнувани около това какво ще покаже компанията в него, но изглежда и в следващата една година, хората, които работят сериозно с имейл пощата си, ще трябва да използват конкурентни приложения от трети страни.

   

 2. Не можете да маркирате съобщения за непрочетени

  Повечето хора невинаги четат текстовите си съобщения веднага. Някои само ги преглеждат, а ги четат в последствие, като ги отбелязват за непрочетени. Функцията едно съобщение да бъде маркирано за „непрочетено“ също може да полезна, ако то съдържа някакво известие или напомняне. Към момента, дори в iOS 13 не можете да маркирате едно съобщение за непрочетено, както се прави с имейлите.

 3. Основната нова функция на Apple Maps „Look Around“, аналог на Google Street View, е достъпна само за няколко града

  Всички бяхме много развълнувани, когато Apple съобщи, че ще въведе нова функция „Look Around“ за собственото си приложения за карти Apple Maps, която ще бъде аналог на Google Street View.

  За съжаление обаче, новата функция не се предлага дори в Ню Йорк, който е един от най-населените градове по света. Не се предлага и за повечето големи градове. Към момента, тя е налична само за Сан Франциско (разбира се), Лас Вегас и Хонолулу. Това е невероятно разочароващо, особено предвид факта, че Apple се гордееше с новата си функция и непрекъснато споменаваше за нея, когато се заговореше за iOS 13.

   

 4. Приложението за Алармата не дава възможност за промяна на дрямката

  Всички знаят какво представлява функцията за „дрямка“ при приложенията за аларма в смартфоните по цял свят. Повечето от тях предлагат различни настройки, с които да изберете дали изобщо искате да има дрямка при сутрешната ви аларма, както и колко минути да бъде тя. Е, в iOS 13 за съжаление дрямката може да бъде единствено 9 минути. Не 10, нито 8, само и единствено 9 минути.

  Това, разбира се е продължение на традицията на класическите будилници, които идват с 9 минути дрямка (отлагане на алармата), но смятаме, че е напълно излишно Apple да прави такова ограничение.

   

 5. Не можете да превключите определени приложения на тъмен режим

  Тъмният режим наистина е прекрасно нововъведение в iOS 13. Но за съжаление, както почти всичко в еко системата на Apple, идва със своите ограничения – можете да го зададете или за цялата система, или изобщо да не го задавате. Няма вариант да бъде само за някои системни приложения или менюта.

  Възможността за подобен избор, може да бъде много полезна в приложения като Apple Maps, където например в тъмен режим, четливостта е значително влошена, но ако потребителят избере тъмен режим, ще трябва да я пожертва, в името на комфорта на останалите приложения.

   

 6. Не можете да изтриете новата аларма на Bedtime в приложението Clock.

  iOS 12 представи функция, наречена Bedtime Mode, която ви позволява да знаете идеалното време за лягане, за да получите най-голяма почивка, преди да се събудите на следващия ден.

  В iOS 13, режимът „преди лягане (Bedtime)“ все още е в свой собствен раздел, но в основния раздел за аларми има нов режим за Bedtime, който просто не можете да изтриете.

   

 7. Новите напомняния в обновеното приложение Reminders

  В старата версия на приложението Reminders добавянето на ново напомняне беше толкова просто – пишете някакъв текст, а след това избирате датата и часа, в които да получите напомняне.

  В iOS 13 приложението за напомнянията беше изцяло обновено, като денят и часа вече се задават от отделно меню. И когато щракнете върху „Дата на напомнянето“, вече не се показват названия на дните като „Днес“ или „Утре“, както беше до сега в iOS 12. Вместо това, вече трябва да въведете конкретната дата, на която искате напомняне, без значение дали е днешния или утрешния ден.

  Определено, възможността са изберете само с един бутон уведомление (напомняне) да днешния или утрешния ден, беше далеч по-удобна от това да въвеждате пълната днешна или утрешна дата.

  Плюс едно

  Освен всичко изброено, в iOS 13 има и още куп други трески за дялане. Така например приложението Apple Календар не се промени изобщо. Приложението Siri Shortcuts все още изглежда напълно безполезно и е озадачаващо защо Apple го направи по подразбиране за потребителите на iOS 13, вместо да даде възможност на хората да го изтеглят по желание от App Store.

  Може би най-разочароващия аспект на всичко това е, че Apple вероятно няма да промени изброените разочарования преди iOS 14 и изглежда компанията съвсем умишлено си спестява и пази големите подобрения и надграждания за следващата си годишна актуализация, като определено е спестила от някои важни функции, които може да не използват всички, но определено би било добре да ги има.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари