Най-рекламираната функция на Zoom скоро ще бъде налице, но срещу месечен абонамент

0
736

При своя дебют на световната сцена платформата за видеоконференции Zoom се похвали с използването на непробиваемо двустранно криптиране на разговорите между самите потребители. След известно време обаче се оказа, че това въобще не е вярно, и че сървърите на компанията всъщност могат да отварят клиповете и персоналът да ги гледа. Това беше причина за сурова критика от страна на потребителите, които се почувстваха подлъгани от фалшива реклама. Изглежда че Zoom се е поучил от грешките си и сега за първи път ще въведе действително криптиране на данните между потребителите в своите конференции.

Това стана реалност благодарение на придобиването на Keybase, млада компания от Ню Йорк, разработваща проект за информационна безопасност на виртуални услуги. Ерик Юан, директор на Zoom, сподели в блога ѝ:

„Радваме се да присъединим към нас екипа на Keybase в семейството на Zoom, за да ни помогне да изградим end-to-end криптиране на данните…“.

С новия метод на защита Zoom ще бъде също толкова ефикасна, колкото и платформи като FaceTime, WhatsApp и Signal. Сървърите няма да могат да отварят вашите данни. Само вие ще имате достъп до тях по време на предаване.

Разбира се, има и някои уловки. Когато функцията действително бъде въведена от разработчиците, тя ще бъде на разположение единствено на платени Zoom абонаменти. Това означава, че трябва да платите минимум $14,99 месечно. Иначе конференциите, стартирани от безплатни акаунти, се провеждат със стандартното ниво на защита. Освен това, ако домакинът стартира криптирането, потребителите няма да имат право да се присъединяват със смартфони и облачното записване на срещата е недостъпно. Юан обаче уверява, че ключовете, които активират данните на потребителите, няма да се съхраняват на сървърите на компанията и никой служител няма достъп до тях.

Не е ясно все още как ще се осъществява този метод на защита. По принцип той се счита като изключително трудоемък за компютрите на самите потребители, особено когато участниците са много. Zoom ще трябва да представи технологично чудо, за да може да криптира данни между над 100 участника. За сравнение WhatsApp предлага end-to-end криптиране за сесии между едва 8 души. Signal позволява свързването на 25 потребителя, но за максимум 45 минути. Досега Apple FaceTime е известна като най-сигурната платформа за видеоразговори. Услугата Jitsi също се опитва да въведе криптиране с помощта на специална функция в уеб браузъра Chrome.

Zoom сподели, че ще представи „детайлиран пробен криптографичен план“ на 22-ри май. Наскоро компанията стартира 90-дневен план за подобряване на защитата на платформата и криптирането на видеоконференциите е една от целите на фирмата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари