В рамките на следващите две седмици се очаква компасите на Гринуич да се насочат към истинския географски север и магнитните полюси на Земята отново да се обърнат. Това явление трябваше да се случи доста по-рано, като този път закъсня и последната промяна на полюсите е била преди 360 години. Сега времето и магнетизма ще съвпаднат.

Това събитие служи като стряскащо припомняне на факта, че магнитният северен полюс на Земята непрекъснато се лута, за разика от неподвижния истински север от географския северен полюс на Земята.

Тази разлика между магнитните и географските полюси се нарича магнитна деклинация и макар и да не е нещо, което засяга вкички хора, тази разлика може да продължи векове.

Заради променящия се магнитен северен полюс на Земята, от стотици години деклинацията във Великобритания е отрицателна, което означава, че стрелките на компаса в тази страна са насочени на запад, когато трябва да показват север, а не истинския север.

Но нищо не трае вечно. Агоничната линия – невидима траектория, която свързва северния и южния магнитен полюс на земното кълбо, и която се приема за ориентира на нулева деклинация, се движи на запад с около 20 км всяка година.

С тази скорост е предвидено през този месец да премине през Гринуич – историческо събитие за Кралската обсерватория в Гринуич, и един исторически момент в този процес.

„В някакъв момент през септември агоничната линия ще срещне нулевата дължина на Гринуич“, казва Киарън Бегън (Ciaran Beggan), специалист по геомагнетизъм от Британската геоложка служба BGS.

„За първи път от създаването на Кралската обсерватория се наблюдава съвпадането на географските и геомагнитните координатни системи в тази точка“, казва Бегън.

До кога ще продължи събитието?

По случайност, когато Кралската обсерватория е основана в края на 17-и век с указ на крал Карл II-ри, компасите в Гринуич също са сочели към истинския географски север, заради нулевата деклинация.

Оттогава постоянното колебание в положението на магнитния северен полюс на Земята, дължащо се на промени в състава на разтопеното външно ядро на Земята, променя агонитната линия. Очаква се явлението да продължи дълго.

„Агонитната линия ще продължи да преминава през Великобритания през следсващите от 15 до 20 години. До 2040 г, всички компаси вероятно ще сочат на изток от истинския географски север“, обяснява Бегън.

Що се отнася до по-далечното бъдеще, учените не могат да бъдат категорични.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари