В рамките на следващите две седмици се очаква компасите на Гринуич да се насочат към истинския географски север и магнитните полюси на Земята отново да се обърнат. Това явление трябваше да се случи доста по-рано, като този път закъсня и последната промяна на полюсите е била преди 360 години. Сега времето и магнетизма ще съвпаднат.

Това събитие служи като стряскащо припомняне на факта, че магнитният северен полюс на Земята непрекъснато се лута, за разика от неподвижния истински север от географския северен полюс на Земята.

Тази разлика между магнитните и географските полюси се нарича магнитна деклинация и макар и да не е нещо, което засяга вкички хора, тази разлика може да продължи векове.

Заради променящия се магнитен северен полюс на Земята, от стотици години деклинацията във Великобритания е отрицателна, което означава, че стрелките на компаса в тази страна са насочени на запад, когато трябва да показват север, а не истинския север.

Но нищо не трае вечно. Агоничната линия – невидима траектория, която свързва северния и южния магнитен полюс на земното кълбо, и която се приема за ориентира на нулева деклинация, се движи на запад с около 20 км всяка година.

С тази скорост е предвидено през този месец да премине през Гринуич – историческо събитие за Кралската обсерватория в Гринуич, и един исторически момент в този процес.

„В някакъв момент през септември агоничната линия ще срещне нулевата дължина на Гринуич“, казва Киарън Бегън (Ciaran Beggan), специалист по геомагнетизъм от Британската геоложка служба BGS.

„За първи път от създаването на Кралската обсерватория се наблюдава съвпадането на географските и геомагнитните координатни системи в тази точка“, казва Бегън.

До кога ще продължи събитието?

По случайност, когато Кралската обсерватория е основана в края на 17-и век с указ на крал Карл II-ри, компасите в Гринуич също са сочели към истинския географски север, заради нулевата деклинация.

Оттогава постоянното колебание в положението на магнитния северен полюс на Земята, дължащо се на промени в състава на разтопеното външно ядро на Земята, променя агонитната линия. Очаква се явлението да продължи дълго.

„Агонитната линия ще продължи да преминава през Великобритания през следсващите от 15 до 20 години. До 2040 г, всички компаси вероятно ще сочат на изток от истинския географски север“, обяснява Бегън.

Що се отнася до по-далечното бъдеще, учените не могат да бъдат категорични.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
4 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Не съм запознат но това няма ли да повлияе на климата по места?

Кольо
Кольо

Защо „на места“?

Той
Той

„Най-сетне“? Все едно всички едвам чакаме да се сменят полюсите 🙂

Аз ве аз
Аз ве аз

Съсипаха тая деклинация.

jojopara
jojopara

Не знам за английски крал Карл. Може да е този, които е крал от кралица Клара кларинета!?

Иван
Иван

Списвачо, откъде ги чегъркаш тези БЛИЦ. БГ заглавия.

sw.hw
sw.hw

Очакват ни бедствия..

ronsim
ronsim

В края на 90 години много се изписа за проблема 2000-та година на Уиндоус.Много Пари спечелиха някои и накрая Нищо.
Кой ли ще спечели сега?

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Според Едгар Кейси промяната на магнитните полюси на Земята е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА за промените в климата, а не човешката дейност, както твърдят зелените лобисти. Бих могъл при интерес да пусна точния текст на предсказанията на Кейси. Едгар Кейси има над 40 000 предсказания, от които огромната част, над 95% са се сбъднали. Относно климата на Земята Кейси казва, че половин Европа ще бъде наводнена и ще изчезне. Източното крайбрежие на Северна Америка също ще бъде потопено. Ще изчезнат Ню-Йорк и Флорида, а Денвър ще стане столица на източното крайбрежие. Отделно дето природни катаклизми и тежки земетресения ще опустошат голяма част… Виж още »

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Не става дума за „смяна“ на полюсите, а за ВРЕМЕННО съвпадане на географския и магнитния северен полюс. Много правилно в статията пише,че магнитният полюс се движи насам/натам в годините. Има значение ако се ориентираш по компас, защото стрелката НЕ сочи истинският север. В момента просто ще съвпаднат, после пак ще се разминат в другата посока. Нищо притеснително … 😀.

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Да, това ми е ясно, но самото движение на Северния магнитен полюс е част от процеса на смяна на местата на полюсите.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Да добре сте написал за Кейси, но не трябва да се бърка „смяна на полюсите“ , което има предвид той, и движението ( прецесия/либрация ) на магнитните полюси спрямо географските. Опасността идва при РЯЗКА смяна на местата на северния и южния полюс. Разбираемо е 🙄 , че тогава нещата са проблемни ☺. Рязката смяна е в рамките на ден/два (❔) , но такова събитие НЕ Е имало в съвременната човешка история 😀. Благодаря за вниманието ❗

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Едгар Кейси/1877-1945/: ”Земната ос ще се измести и ще има промяна в климата. Огромни земетресения. Съберете се на високите места. Ще следват наводнения. Лежащи в руини градове на Япония и САЩ. Гибелта на цивилизациите се дължи на смяна местата на магнитните полюси на Земята.”

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Edgar Cayce – Earth Changes Edgar Cayce predicted that dramatic physical changes would affect the Earth in the years 1958-1998 and would begin with the eruption of Mt. Etna. The Great Lakes would empty into the Gulf of Mexico linked with a time when ancient repositories would be discovered as people reached the appropriate level of consciousness. The three repositories mentioned are Egypt, the Bimini area, and the Yucatan. After activities by Mt. Vesuvius, Mt. Pelee, the southern coast of California, the areas between Great Salt Lake and the southern portions of Nevada, we may expect, within the three months… Виж още »