Най-спорните теми и статии в Уикипедия

0
24


В излязло наскоро интригуващо изследване, част от книга, която ще бъде публикувана следващата година, се разглеждат редакторските войни в Уикипедия.

Изследването „Най-спорните теми в Уикипедия: мултилингвистичен и географски анализ“, с автори от Oxford Internet Institute (Англия), Факултета по теоретична физика към Университета по технологии и икономика на Будапеща, Унгария, School of Information and Communication към Университета Брънзуик (САЩ) и Центъра по мрежови науки към Централноевропейския университет в Будапеща правят анализ с помощта на съвременните технологии за обработка и анализ на големи информационни масиви на събрана през пролетта на 2010г. база данни от от статии в Уикипедия.

За целта на своето проучване(PDF) те взимат статии написани на 10 езика – aнглийски, немски и френски с над милион статии (със съответно 19 млн, 1.7 млн. и 1.6 млн. редактори), испански с над 500 000 статии (и 2.7 млн. редактори), персийски, чешки, унгарски, арабски и румънски с над 200 000 статии и иврит със 142 000 статии и 200 000 редактори.


Освен любопитни подробности, като това, че най-редактираните статии на португалски са от страна на бразилци, а най-редактираните теми, съвсем очаквано са тези свързани с футболни отбори, то изследването дава сведение за най-редактираните теми въобще.
И тук едва ли има някаква изненада. Най-спорните теми претърпели най-много редакции са тези за политиката, религията и почакайте…WWE! Последното определено е странно, но вземайки предвид огромния масив, който е бил анализиран и средствата, с които е било направено това, може би може да се доверим на резултатите.

Представяйки подробен анализ на информацията, като сравняват темите в езиково и географско отношение, учените предоставят подробен анализ, таблици и графика на информацията в рамките на 31 страници.

Така например от резултатите на изследването става ясно, че Топ 3 на най-спорни заглавия на статии в англоезичната версия на Уикипедия са „Джордж Буш“, „Мохамед“ и „Анархизъм“, като интерес буди, че следващата най-редактирана статия е тази за борците в WWE, статия, която изпреварва тази за глобалното затопляне. Всъщност, що се отнася до американския кеч и WWE то авторите на изследването има просто обяснение – текучеството в спорта и изместване на популярността на един борец към друг.

Интересна е също тройката на най-редактираните заглавия в немскоезичната Уикипедия, като на първо място тук е „Хърватия“ (дали отново няма общо с футбола?), следвана от „Сциентология“ и „Конспирации свързани с 9/11“.


Подобно на португалската версия на интернет енциклопедията, испанската версия е много силно редактирана от южноамериканци вероятно и именно затова не прави особено впечатление сякаш, че най-спорна за редакторите се е оказала темата за Чили, следвана от Club America (в Южна Америка има нещо като традиция да бъдат кръщавани футболни клубове с това име, като най-известни са колумбийския America de Cali от Колумбия и този от Мексико Сити. В изследването не става ясно кой клуб точно имат предвид, но вероятно е мексиканския клуб). Горещата американска кръв и страстта по футбола не само на южноамериканците, но и на испанците обяснява забавния факт, че в челната десетка на на най-редактираните заглавия присъстват цели 4 имена на футболни отбори. Освен Club America, тук личат имената и на ФК „Барселона“ (което пък също едва ли учудва предвид нуждата от честа редакция, породена от трофеите и признанията, които спечели клуба в последните години), храбрите баски от испанския Атлетик Билбао (клуб, в който играят само баски – независимо от националната им принадлежност) и аржентинския Нюелс Олд Бойс. В Чехия най-редактирана се оказва статията „Хомосексуализъм“, а в Унгария – „Циганска престъпност“. За северните ни съседи от Румъния, футболът явно е също обект на спорове също, след като на първо място е ФК Университатя (Крайова). За арабскоезичната версия на енциклопедията пък едва ли буди учудване, че най-редактирани са статиите с религиозни тематика от Исляма, следвани от темите „Сирия“ и „Египет“. 

Повече за най-редактираните теми в Уикипедия може да откриете тук.

На заглавното изображение: лексикален „облак“ съставен от 1000 от най-противоречивите заглавия в 10-те изследвани езика.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за