Дори да подбираме сайтовете, в които поставяме своя e-mail адрес, почти не съществува сценарии, в които няма да бъдем заринати от нежелани съобщения. Дали те ще са буквален спам или просто легитимни, но безполезни неща (нюзлетъри, промоции и т.н.), няма значение. Няма пощенска кутия, която да се справи с тях автоматично.

Ако добавим и категорията сайтове, които продават нашите адреси или пък те изтичат при някаква атака, нещата стават напълно безконтролни

Има два варианта, чрез които да подходим за решаването на този проблем. Трябва ни e-mail адрес, който да не е свързан с нас и нашата основна поща. Неговата единствена цел е да получава „плявата“.

В първия вариант ще създадем постоянен имейл, който всъщност няма да е еднократен. При втория вариант ще ползваме някоя от многото услуги за буквално еднократен имейл адрес.

Вариант №1

Няма нужда да ви обяснявам как да си направите имейл адрес. За препоръчване са Gmail, Outlook или някоя друга подобна услуга от по-голям мащаб. Предимството е, че ако в последствие ни се наложи за върнем забравена парола или пък искаме в действителност да получим имейл от даден сайт, ще имаме тази възможност.

Може да въведете фалшиви имена и различно от вашето потребителско име, за да няма връзка с вас, в случай че адресът изтече по някакъв начин. Същото важи и за личната информация. Добра идея и е да посочим реален телефонен номер или основен мейл адрес, в случай че забравим паролата си – те не са толкова лесно достъпни за трети лица.

Вариант №2

Нека разгледаме какво представляват този вид еднократен / временен имейл адрес. Вече има доста услуги, които ги предлагат, и то безплатно. Може да стигнете до тях с едно просто търсене в Google от сорта на „disposable e-mail”, “10 minute mail”, “throwaway mail”.

Когато посетите някой от тези сайтове, веднага ще получите някакъв адрес (комбинация от букви и цифри, заедно със съответния домейн). Ще има и таймер, който обикновено отброява от 10 минути надолу (или друг подобен период). След това следва кутията, в която ще получите желаните съобщения.

Копирате адреса и го ползвате за регистрация в желания сайт. Мейлът за потвърждение на регистрацията ще пристигне веднага. Кликвате на него и активирате акаунта си. След като приключите работа, просто затваряте страницата. Този адрес вече ще е в историята – нито вие, нито който и да е друг ще може да го достъпи. Това значи, че няма как да използвате адреса за възстановяване на парола или нещо друго, дори да запишете адреса за бъдеща употреба.

Ако имате нужда от повече време, ще има бутон за удължаване на таймера. Може да поискате и друг имейл адрес, ако имате нужда от това.

Доста от сайтовете предлагат различни опции за домейни, като постоянно се добавят и нови такива. Така сайтовете не могат да блокират използването на този тип пощи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари