Най-успешните бизнес партньорства – част III

0
44

В поредица от статии Kaldata.com ви запознава с най-успешните партньорства и съдружия в бизнеса. В този цикъл от материали ви представяме как лидерите и съоснователите на компании – пионери и гиганти в своята област (повечето са част от IT сектора), са се запознали, как е възникнала идеята у тях за създаването на компаниите им и защо тяхното съдружие се е доказало като успешно във времето.

Първите две части от поредицата може да прочетете тук:

Най-успешните бизнес партньорства – част I

Най-успешните бизнес партньорства – част II

Днес предлагаме на вашето внимание последната част от цикъла статии, в която ще ви запознаем със съоснователите на eBay, Intel, Procter and Gamble и Yahoo!:

Пиер Омидиар и Джефри Скол*

Компания: eBay

Година на основаване: 1995 г.


Пиер Омидиар и Джефри Скол. Снимка: Pmo чрез Flickr

Как се формира партньорството им: Скол и Омидиар се познавали бегло, когато Омидиар създава кода за eBay.

Скол, който по онова време учи в MBA-програма на Станфордския университет, първоначално не приема насериозно онлайн аукциона. „Първо ми каза, че това е глупава идея…, но след това се съгласи да се присъедини към компанията“, пише Омидиар в Time International.

Скол е първият служител на заплата във фирмата. Той бил нает от Омидиар, за да му напише бизнес план. С израстването на eBay се развили и техните бизнес отношения. Само 3 години след основаването се състои и първичното публично предлагане (initial public offering – IPO) на акции на онлайн аукциона.

Защо тяхното партньорство проработва: Скол и Омидиар споделят демократични възгледи, което подкрепя бизнеса и партньорството им. Според LA Times, „те не говорят за клиенти, говорят за „общност“.

Двамата са и щедри. „Да изолират общността точно преди предстоящото IPO на eBay, за тях изглежда неблагодарно”, коментира LA Times. „Ето защо те решават, че eBay ще дари средства на благотворителна фондация, предоставяйки й акции на фирмата преди излизането й на борсата и по този начин ще споделят богатството си”.

Лоялността към клиентите и загрижеността за обществото са ценностите, които правят двамата бизнес партньори милиардери.

*Въпреки че са бизнес партньори, eBay е основана само от Пиер Омидиар. Като негов пръв служител, Скол работи в голяма близост с него и му партнира в множество аспекти от бизнеса, но той не е съосновател на компанията.

Гордън Мур и Боб Нойс

Компания: Intel

Година на основаване: 1968 г.


Гордън Мур и Боб Нойс. Снимка: Cosmican чрез Flickr

Как се формира партньорството им: Мур и Нойс били конкуренти. Те са двама от т.нар. „осмина изменници” – група от хора, които напускат Shockley Semiconductor Laboratory, за да основат свои собствени компании. Малко след това, Мур и Нойс обединяват усилия, за да създадат бизнеса си – Intel.

Защо тяхното партньорство проработва: Нойс, който е един от изобретателите на микрочипа, е визионерът и вдъхновителят на Intel. Мур е факир в технологиите. Двамата талантливи учени обединяват сили, за да създадат една иновативна компания, в основата на която са авангардните технологии и нововъведения.

Уилям Проктър и Джеймс Гембъл

Компания: Procter and Gamble

Година на основаване: 1837 г.

Как се формира партньорството им: Повечето баджанаци не могат да се понасят. За Уилям Проктър и Джеймс Гембъл обаче, това да се оженят за сестрите Норис, води до зашеметяващо бизнес партньорство. И двамата били предприемачи, съответно в бизнесите с производство на свещи и сапун, но никога не се били срещали. Когато стават роднини, техният тъст ги убеждава да създадат обща компания.

Защо тяхното партньорство проработва: Семейните и бизнес ценностите ги свързват. Проктър и Гембъл си помагат един на друг да произвеждат големи количества от продуктите, в които са се специализирали, което води до сключването на печеливша сделка с американската армия. Оттам нататък двамата жънат плодовете на своето партньорство.

Джери Янг и Дейвид Фило

Компания: Yahoo!

Година на основаване: 1995 г.


Джери Янг и Дейвид Фило

Как се формира партньорството им: Подобно на Лари Пейдж и Сергей Брин, основателите на Yahoo се запознават в програмата за докторанти на Станфордския университет през 1994 г.

Според Entrepreneur.com, двамата трябвало да работят заедно по проект за създаване на компютърни чипове. Те обаче, вместо да се съсредоточат върху проекта, пропускали учебни часове, за да сърфират в Мрежата. Накрая започнали да съхраняват списъци с любимите си сайтове на компютрите си. Организирали ги в различни теми и подтеми, след което техните списъци се трансформирали в Yahoo!

Защо тяхното партньорство проработва: Общата страст към Мрежата е обединяваща за Янг и Фило. В един момент се оказало, че прекарват по 20 часа на ден в браузване за забавление. В края на краищата ръководството на Станфорд ги изгонва от университетския комплекс, защото техните „списъци” непрекъснато сривали университетските системи. В този момент Янг и Фило осъзнали, че в ръцете си държат бизнес, решили да станат партньори и получили финансиране от Sequoia Capital.

Янг казва пред Entrepreneur.com: „Двамата с Дейв осъзнахме, че искаме да участваме в изграждането на Yahoo! Абсолютен факт е, че искахме компанията да достигне точка, в която може би вече няма да има нужда от нас…в която ще живее собствен живот. В този момент тя щеше да е станала достатъчно голяма, за да можем двамата с него да кажем, че сме успели“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за