Най-успешните технологични краудфъндинг проекти на годината

0
50


Краудфъндингът се установи като една от най-интересните идеи, реализирали се на практика в последните години. Тя е една от най-добрите проявления на глобалната интернет култура, позволяваща споделянето и разпространението на идеи посредством Мрежата, премахвайки от процеса по реализация на една идея тромавата корпоративна машина . Всеки, който има достатъчно добра идея и знае как да я реализира на практика може да получи помощ от общността на специални платформи за общностно финансиране, като Indiegogo и Kickstarter.

Музикални албуми и книги (с творци, като Жак-Люк Понти и Йон Андерсън, „Пиксис”, Нийл Геймън и Спайк Лий), модулни смарт часовници и страхотни видеоигри, като Project Eternity, Star Citizen и Elite: Dangerous, устройството за виртуална реалност на Oculus Rift, коeто стана причина за компании, като Sony, Facebook, HTC и Valve да погледнат към бъдещето и да вложат сериозни усилия по развитието на идеята, настолен 3D принтер и какво ли още не. Разбира се и тук има хора, които се възползват от доверието на хората по нечестен начин или просто се провалят, но за щастие въпросните краудфъндинг платформи работят по това подобни случаи да са все по-голяма рядкост. Тези дни хората от Sillicon Angle ни представиха една своеобразна класация на най-успешните технологични краудфъндинг проекти на отминаващата си година. Ето ги и тях.

Смарт часовникът Pebble Time

Pebble Technology стартират своята краудфъндинг кампания с първоначалната цел да съберат милион долара за смрт часовниците си Pebble Time и Pebble Time Steel. В крайна сметка кампания събра над 20 млн. долара от над 78 000 човека, а доставките на устройствата стартираха в края на май.

Слушалките на Revols

Без да се спираме на вредата от използването на слушалките от т.нар. тип „тапи”, хората не спират да ги използват и това едва ли ще се промени. Те са удобни, ако сте на път, компактни са и може да слушате музика в движение без да изглеждате като ходещ пеленгатор и може да ги приберете в джоба си. Каква досада обаче могат да са, нали? Падат  ви от ушите, кабели се опитват да ви удушат, размятат се насам-натам и въобще… досада. Една малка компания се появи на страниците на Kickstarter, за да предложи на света „най-добре пасващите на ушите слушалки”. Revols Bluetooth привлякоха интереса на над 5000 души, които дадоха 1 275 908 долара, макар че цел на компанията бяха едва 100 000 долара.

Безжичните слушалки Phazon

SA обръщат внимание на още едни слушалки. Става дума за безжичните слушалки на Phazon, които, както ги рекламират техните създатели „никога няма да паднат от ушите ви”. Гледайки размера им, може да предположим, че, ако все пак вземат, че паднат от ушите ви, никога няма да ги намерите, но какво пък, те изглеждат наистина страхотно. С първоначална цел от едва 80 000 долара, Phazon събраха сумата от 742 567 долара.

Завръщането на Shenmue

Ако сте били фен на играта от края на 90-те години на миналия век Shenmue, то няма как да не знаете, че тя се завръща и то именно благодарение на краудфъндинг идеята. Проектът официално стана най-субсидираната игра в Kickstarter с набирането на над пет милиона долара, като те вече са повече от шест милиона, а подкрепилите я надвишават 69 000 човека.

Micro Drone 3.0

Разбира се тук бяха представени и дроновете. Технологията, използвана като играчка, инструмент за заснемането на страхотни гледки или за убийства. Малкият Micro Drone 3.0 се оказа доста популярен, привличайки над три милиона долара от 31 000 човека.

И още един дрон

ONAGOfly Smart Nano Drone не се оказа такъв хит като Micro Drone, но остава един от най-популярните проекти. Финансовата цел от 150 000 долара бе премината отдавна, за да набере над 830 000.

Електробайкът Sondors

Създателите на иновативното превозно средство, отличаващо се с доста по-поносима цена от събратята си, решиха да заложат на двете главни краундфъндинг платформи – Indiegogo и Kickstarter, набирайки достатъчно средства, за да започнат доставките още през лятото – шест милиона долара от Indiegogo и над милион от Kickstarter.

Стани част от вселената на „Междузвездни войни” с Adaptive Saber Parts

Има ли фен на „Междузвездни войни”, който да не е мечтаел да има един от онези страхотни лазерни мечове? Едва ли. А какво ще кажете да можете да си направите свой собствен меч с готов набор от части? Това вече е възможно с Adaptive Saber Parts. През февруари започват и доставките на комплектите. Жалко, че създателите на кампанията не можаха да се вместят в рамките на тази година, за да може силата да се събуди не само по екраните на кинотеатрите, но и във вашата всекидневна, но пък за следващия епизод на сагата, поне ще сте вече подготвени.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за