fbpx
16.4 C
София

Най-често използваните от изпълнителните директори пароли са стряскащо глупави

Най-четени

Неотдавнашен доклад за киберсигурността показва колко идиотски могат да подхождат много главни изпълнителни директори и собственици на фирми. И по-точно по отношение на силата на избраните от тях пароли за акаунти. Представете си, че поверявате прехраната на стотици, дори хиляди служители на човек, който използва като парола „123456“ или „qwerty“.

Пригответе се за дълго размишление, хора, защото тези пароли са само началото

Изследването идва от компанията, стояща зад мениджъра на пароли NordPass. От там още през 2020 г. установиха, че най-често използваните от широката общественост пароли са последователни числа като „123456“, слаби пароли като „picture1“. Дори „password“ е в списъка.

По-новата изследователска извадка се състои от 290 милиона пробива на данни за киберсигурността по света

Тя обозначава нивото на работа сред засегнатите организации. Оказва се, че когато става въпрос за изпълнителни директори и други високопоставени ръководители на фирми, изборът на парола при тях е почти същият като при широката общественост. Много често при тях паролата включва и имена. Тифани (Tiffany) е забелязана в 100 534 нарушения; след това е Чарли (Charlie) с 33 699; Майкъл (Michael) е открит 10 647 пъти; Джордан (Jordan) – 10 472 пъти.

В доклада митичните същества и животните също се нареждат сред най-често срещаните пароли, които са били разбити при нарушения на сигурността на данните.

„Дракон“ (dragon) е забелязана 11 926 пъти, а „маймуна“ (monkey) – 11 675 пъти.

Изследването е доста тревожно и показва категорично, че повечето нарушения на сигурността на данните не се случват поради някаква дълбока инициатива на киберхакери. Според проучване на Verizon, около 80% от пробивите се дължат на глупави хора, които използват глупави пароли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини