Много потребители, след като решат да преминат от Windows към Linux, се сблъскват с проблема за намиране на софтуер, който максимално много да прилича на познатите програми от Windows. За някои Windows програми не е лесно да се намерят алтернативи, а немалко софтуер на Microsoft се е превърнал де факто в стандарт. Но в Linux съществува специализирания софтуер Wine, който позволява стартирането и безпроблемното използване на много програми за ОС Windows.

Тук ще опишем най-често използваните Windows програми, които с помощта на Wine работят в средата на Linux. Тези програми са познати и широко известни.

1. Microsoft Office

Един от най-често използваните софтуерни пакети чрез Wine. Въпреки че Linux вече има няколко съвсем пълноценни офисни клиенти, като например LibreOffice, OnlyOffice или WPS Office, те не осигуряват максималната съвместимост с офис пакета на Microsoft, а той се използва в повечето организации и на практика е стандарт при работата с офисни документи.

Microsoft Office много често се използва във Linux средата и създателите на Wine са положили много усилия за да осигурят цялостната поддръжка. Не се поддържа последната версия на този офис пакет, но всеки може да инсталира и стартира Microsoft Office 2013 и да го използва с пълен комфорт.

Специализирания сайт WineDB, редовно публикуващ оценки работоспособността на Windows програмите в Linux среда, дава оценка за съвместимост на ниво „сребро“.

2. Photoshop

Това е най-популярният графичен редактор, въпреки че Linux си има Gimp. Но повечето професионални редактори са свикнали да работят с Photoshop. Това съвсем не е напразно, понеже тази програма притежава огромна функционалност. Инсталирането на Photoshop във Wine не е по-сложно от инсталирането на Microsoft Office, но някои функции на Photoshop не работят така добре, както във Windows и се налагат някои допълнителни настройки.

WineDB оценява работоспособността на Photoshop в Linux на ниво „злато“.

3. AutoCAD

AutoCAD е система за моделиране и чертане на двумерни и триизмерни обекти, създадена от Audodesk. Тази програма се използва в обучението и в практиката. Тя се използва от специалистите по машиностроене, в строителството, архитектурата и други области на промишлеността и науката. В Linux почти няма подобни програми за чертане от това ниво. Има няколко свободни версии, но те не могат да се сравняват по функционалност с AutoCAD.

AutoCAD работи съвсем приемливо в средата на ОС Linux, чрез Wine. Понякога изникват дребни проблеми, но те са незначителни.

4. Evernote

Понякога се налага цялата необходима информация за даден проект да е под ръка. В този случай често се използва софтуер за събиране и подреждане на данните. Не винаги можем веднага да прочетем всичко намерено в интернет и понякога записваме в надеждно място материали, статии или пасажи. За тази цел Windows потребителите използват Evernote, която има версии за Android и iOS. Програмата поддържа синхронизация, тагове, каталози, markdown и други съвременни възможности.

За разлика от другите операционни системи, версия за Linux няма. Въпреки че може да се използва уеб-интерфейса, той не работи в офлайн режим. Linux има няколко подобни клиента, като например Nevernote или Nixnote, но те не работят съвсем като официалния клиент. Но Evernote работи добре в средата на Wine и оценката за него в AppDB е „злато“.

5. Notepad++

Notepad++ е изключително популярен редактор на код и текст. Поддържат се множество интересни възможности, като проверка на правописа на няколко езика едновременно, подчертаване на грешките отново за няколко езика, синтактично оцветяване, автоматично довършване на думи и функции, и още много други. В Linux има много аналози на Notepad++, но много потребители предпочитат оригиналния редактор. Notepad++ достига най-високата съвместимост във Wine – „платина“.

6. FineReader

Една от често изпълняваните задачи е сканирането на текст от хартия и неговото дигитализиране. Във Windows често се използва ABBY FineReader. Тази програма успява да разчете дори и заснетите със смартфон документи. Но инсталирането на FineReader в средата на Wine обикновено изисква някои допълнителни настройки. Оценката за съвместимост, дадена от AppDB е „сребро“ за версия ABBY FineReader 10.

7. UltraISO

UltraISO се използва в ОС Windows за работа с дискове, дискови дялове, тяхното редактиране и монтиране и още много други. В Linux, всички тези действия са вградени в самата операционна система и използването на подобни програми не се налага. Но някои потребители я използват. Оценката на AppDB за UltraISO е „злато“.

8. Format Factory

Format Factory е един от най-популярните конвертори на мултимедийни файлове в ОС Windows. Програмата поддържа повечето известни формати и извършва преобразуването само чрез няколко клика. В Linux се използва ffmpeg с аналогична функционалност, но някои потребители се затрудняват да я използват. Ето защо те инсталират FormatFacroty, с която са свикнали да работят. Програмата работи много добре в средата на Wine, а нейната оценка от AppDB е „злато“.

9. Изводи

Разгледахме едни от най-често използваните програми за Windows, стартирани в Linux и работещи в средата на Wine. Този софтуер се държи много добре в свободната операционна система, но да не забравяме, че дори и в Linux, повечето програми за Windows изискват плащане на лиценз. За разлика от свободния софтуер в Linux, те не са безплатни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари