fbpx
1.4 C
София

Накарах ChatGPT да ми напише мотивационни писма. Ето какво казаха рекрутъри, когато ги видяха.

Най-четени

Нова версия на чатбот с изкуствен интелект от OpenAI, ChatGPT, развълнува интернет през последните няколко седмици. Похвален от потребителите за впечатляващия му обхват от знания и лесния за използване формат, хората използват чатбота, за да пишат код, есета или да правят бързи справки.

Беатрис Нолан от Insider реши да провери как се справя с мотивационните писма за работа

Това е доста скучна част от процеса по кандидатстване за работа. Отнема и немалко време, особено ако ще опиташ на няколко различни места. 

Предоставих на ChatGPT няколко истински описания на длъжности и няколко кратки изречения за моя измислен опит. След това изпратих мотивационните писма на мениджърите по наемане на работа, за да видя какво мислят.

Беатрис Нолан

Каква е тяхната оценка?

И двамата специалисти по подбор на персонал, които разгледаха двете мотивационни писма, генерирани от изкуствен интелект, казаха че изглеждат като написани от човек. Те са за позициите на асистент по социални мрежи и помощник в счетоводството.

Вероятно бихме помислили, че това е написано от истински кандидат и бихме проследили с обаждане за проверка. Структурата на писмото е добра. Но в него липсват някои подробности за компанията, в която кандидатства.

Крис Уилшър, експерт по набиране на персонал в Reed.

Стефани Петри, директор „Привличане на таланти“ в софтуерната платформа Jobber, е съгласна, че писмото за счетоводната позиция е добро.

Вероятно бих изпратила кандидата за служител в счетоводството на следващия кръг, за да мога да придобия по-добра представа за неговата личност по време на интервюто.

Стефани Петри

Тя обаче не е толкова впечатлена от писмото за позицията на асистент по социалните мрежи.

Стилът на писане не е такъв, какъвто бих очаквала от човек на тази длъжност. Тонът е твърде формален и сух, а аз очаквам от кандидатите да покажат повече креативност и характер за тази позиция.

Стефани Петри.

И двамата специалисти са съгласни, че на писмата им липсва индивидуалност.

Не е обърнато достатъчно внимание на проучването за компаниите, които търсят служители. 

Липсва личното отношение, при което научаваме за човешките преживявания на кандидата, анекдотични доказателства в подкрепа на уменията му и страстта му към длъжността.

Крис Уилшър

Петри добави, че мотивационните писма са звучали твърде сковано и формално. Тя каза, че те изглеждат като написани от младши кандидат. Липсва им характер и изглеждат почти прекалено формални и професионални. Макар и да създават някакъв интерес, има нужда от допълнително опознаване на кандидата. 

Уилшър заяви, че за кандидатите би било по-добре да използват изкуствен интелект, за да генерират шаблон. И след това да работят по него лично.

Въпреки че изкуственият интелект може да бъде истински бонус за кандидатите, бихме им препоръчали да използват изкуствения интелект за генериране на шаблон, който да проверяват и надграждат, за да създадат най-добрата представа за себе си.

Крис Уилшър

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини