fbpx
4.1 C
София

Намалиха заплатите на руските IT специалисти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компаниите в Русия започнаха да предлагат по-ниски заплати на ИТ специалистите, съобщи HeadHunter. Аналитиците са на мнение, че ситуацията е повлияна от притока на специалисти от начално ниво, а сферата на услугите на програмистите е започнала да се превръща в пазар за работодателите.

През месец януари тази година са намалели заплатите, предлагани от работодателите на руските IT специалисти, съобщава изданието „Ведомости“. Средната заплата на начинаещия програмист (junior или просто джун“) през януари е слязла до ниво от около 100 000 ($1424) рубли (с 13% по-малко, отколкото година по-рано). Предлаганата заплата за IT специалист от средно ниво („midle“) е намаляла с 11% до 160 000 рубли или приблизително $2278.

За висококвалифицираните разработчици потенциалните работодатели посочват заплати до 250 000 рубли на месец, като в този случай те не са намалели, а са се увеличили с 4%. Предлаганата заплата е число, което работодателите отразяват в свободните позиции в HeadHunter. Представител на компанията предполага, че причината за корекцията в размера на предлаганите заплати е напливът на „джуни“, което се наблюдава от началото на пролетта на 2022 г.

Според него съотношението на CV-тата за една свободна позиция в ИТ сектора вече е почти 4 към 1, докато в началото на миналата година е било 1,8 към едно.

„Това доведе до намаляване на средната предлагана заплата“, смята събеседникът. Според него работодателите реагират на „известен дъмпинг от страна на кандидатите по отношение на качеството на уменията и очакваните заплати“. Според данните на най-големите мобилни оператори в Русия трафикът на онлайн курсовете в IT сферата се е увеличил с 80 % за периода февруари-август миналата година.

Данните на анализаторите показват, че намаляването на предлаганите заплати всъщност не се е отразило на равнището на реалните доходи на ИТ специалистите. Реалната заплата на начинаещите IT-специалисти през 2023 г. се е повишила с 9% (до 97 000 рубли), на специалистите със средни умения – с 11% (158 000 рубли), на висококвалифицирания персонал – с 5% (211 000 рубли).

По данни на Ancor в края на 2021 г. диапазонът на заплатите на висококвалифицираните специалисти в областта на разработката на софтуер и мобилни приложения е бил от 200 000 до 350 000 рубли на месец. Архитектите на ИТ системи получават 200 000-500 000 рубли, експертите по администриране (devops) – от 150 000 до 400 000 рубли, специалистите по data science и машинно обучение – от 150 000 до 300 000 рубли, изброява интервюираният.

Според някои работодатели, спадът в нивото на доходите на ИТ специалистите в Русия се дължи предимно на изтеглянето на чуждестранните компании от руския пазар, които съкратиха голям брой служители, предимно от ниско ниво тип джун.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини