fbpx
4.9 C
София

Намериха откраднат лаптоп с помощта на приложението Prey

Най-четени

Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на човек е да му откраднат личния лаптоп докато пътува и е далеч от дома си. Точно това се е случило на канадския гражданин Шон Пауър, докато бил на посещение в Ню Йорк. Неговият Macbook изчезнал в неизвестна посока, предава Neowin.

Канадецът бил пред дилемата дали да подаде жалба в полицията, която по всяка вероятност няма да доведе до нищо или да вземе нещата в свои ръце. Той си спомнил, че преди време е инсталирал в лаптопа си безплатното приложение Prey, което има за цел да помогне на хората да намерят своите откраднати или загубени лаптопи. Не след дълго системата се задействала и собственикът на лаптопа получил снимка на крадеца, направена от вградената камера на машината. Тя пристигнала веднага щом преносимият компютър бил включен в световната мрежа.

В началото Шон Пауър, който вече се бил прибрал в Канада, опитал да потърси съдействието на полицията като предостави събраната информация, но органите на реда не пожелали да окажат съдействие. След това той публикувал информация за случая в Twitter, както и снимка на крадеца. Негови познати от микроблогинг платформата, които живеели в Ню Йорк, решили да му помогнат. Те разбрали в кое кафене ходи обикновено крадецът и успели да се срещнат с него и да разберат какъв е телефонният му номер. Собственикът на лаптопа се обадил на крадеца, който бил толкова изненадан, че нямал нищо против да върне откраднатия компютър без да протесира.

В крайна сметка историята завършила щастливо, а Пауър получил обратно както лаптопа си, така и всички файлове на него.


Снимка на крадеца

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
pland
pland
10 години

Браво!

PROXIMO
PROXIMO
10 години

1 си беше исгубил лаптопа (по скоро му беше откраднат от тях наскоро) и му го намерих по ип адреса с помоща на полицията, защото само с ИП не можеш да се оправиш. Трябва по канален ред те да изискват тази информация от ISP-то. И в крайна сметка за 10сетина дни му го върнаха. Пича беше супер доволен и ми остави 50точки.

badsector
badsector
10 години

Явно не само българската полиция си бърка в носа.

Нови ревюта

Подобни новини