fbpx
0.8 C
София

Намесиха и Level 3 в скандала с АНС

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Новината за това, че Агенцията за национална сигурност е успявала да се докопа до данните, които циркулират между дейта центровете на Yahoo и Google смути доста хора и то не само заради самото разкритие, станало достояние вследствие на материалите, предоставени от Едуард Сноудън, а заради това, че дейта центровете на компаниите са своеобразни модерни крепости, които могат да се похвалят с последните достижения в областта на охраната, като инфрачервени скенери и системи за ирисово идентифициране на хората, които влизат в тях.

Но New York Times публикува миналата седмица материал, в който използва хора, запознати отблизо с инфраструктурата на дейта центровете на компаниите. Източниците на медията са пожелали анонимност.

Изглежда, разказват Никол Перлрот и Джон Маркоф, шпионите са ползвали всеизвестни и стари методи за своите цели.

„Хора запознати с инфраструктурата на дейта центровете на Yahoo и Google вярват, че агентите са скрили присъствието си от двете компании и са нанесли удара си в най-слабото място – фибро-оптичните кабели, които свързват центровете по целия свят и са собственост на компании, като Verizon Communications, BT Group, Vodafone Group и Level 3 Communications“, пишат журналистите. Основен заподозрян сред тези компании, източниците на Times посочват Level 3, най-големият в света доставчик на мрежов достъп и оборудване за интернет свързаност, който поддържа Tier 1 тип мрежа – мрежов доставчик от най-високо ниво, който осигурява мрежов достъп на по-малки доставчици. Именно кабелите на Level 3 ползват и дейта центровете на двете компании. Контролът върху данните е бил осъществяван благодарение на обстоятелството, че трафикът, който тече по кабелите е бил в некриптиран вид. В тази връзка идва някак логично и новината, че Yahoo започва да криптира информационния поток, който се движи от и към дейта центровете на компанията по света. Същият ход ще предприемат и Google и Microsoft.

Перлрот и Маркоф припомнят, че прекъсването на трафика на данни по кабел не е нещо ново за тайните служби в страната, като първите опити датират още от времето на телеграфа. Не само АНС, но и службите преди тях години наред са поставяли подслушвателни постове в близост до далекосъобщителните кабели на телефонните компании, за да „слушат“ международния гласов трафик.

От 60-те години на миналия век съществува шпионската програма „Ешелон„, която е насочена към гласовия и информационен трафик идващ от и насочен към съюзнически държави на СССР посредством сателити, микровълни и оптични кабели, а през 2002г., Джон Пойнтдекстър, бивш съветник по национална сигурност при управлението на Рейгън предлага план за осъществяването на програма наречена Total Information Awareness – усилие, което цели следенето на световната електронна комуникация, включително телефонни обаждания, имейли, финансова информация и такава за осъществяваните пътувания на хората. Получила публичност, през 2003г. програмата официално е прекратена.

Журналистите припомнят, че макар и на теория Интернет да представлява една силно децентрализирана система, то на практика една малка група от големи доставчици отговарят за общо взето целия мрежов световен трафик.

През 2006г. техник към AT&T на име Марк Клайн разкри скандални факти, които описваха съществуването на подслушвателен пост на АНС, разположена в стая в междинна станция на компанията. Агентите прихващали копие на всички данни, които преминавали през комуникационните връзки, а след това ги филтрирали през мощности на компанията, способни да филтрират информационни пакети с висока скорост.

Базираната в Денвър Level 3 не е компания от конвенционален тип, подобно на Verizon или AT&T – и същевременно по-голям от тях, а конгломерат, който разполага с 200 дейта центрове в САЩ, 100 – в Европа и 14 в Южна Америка.

На запитване на медията за разкритията на анонимните им източници от компанията са съобщили, че практиката на Level 3 е длъжна да се съобразява със законите на страната, в която оперира и да осигуряват достъп до потребителски данни на правителствените агенции единствено при нужда, наложена от местното законодателство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини