Учени от Масачузетския технологичен институт твърдят, че могат да разработят мощен лазер, чиито светлинен сигнал е видим на разстояние от 20 000 светлинни години. На практика, той трябва да действа като насочващ фар за извънземен живот – при все, че подобен ход е не само безсмислен, но може да има непредвидими и дори фатални последици за човешката цивилизация и Земята.

Изследването с главен автор Джеймс Кларк посочва, че фокусирането на лазер от два мегавата през 45-метров телескоп, насочен към космоса, ще се превърне в перфектния космически фенер. Такъв лазер ще излъчва достатъчно радиация, за да се отличава от инфрачервената енергия на Слънцето.

Ако на екзопланети в съседна слънчева система има „извънземни астрономи“, те биха могли да видят сигнала от нашия ъгъл на галактиката. Учените считат, че дори ще са в състояние да изпращат съобщения с морзов код чрез пулсиращи сигнали. Като пример е дадена звездата Трапист-1, която е само на 40 светлинни години и в чиято орбита има екзопланети.

Създаването на подобна инсталация може да стане доста лесно. В момента вече се строи 39-метров телескоп в Чили, а сваленият от употреба от американските ВВС лазер YAL-1 Airborne Laser, който може да унищожава ракети в полет, има еквивалентната мощност на лазера, който е необходим на учените. Остават обаче някои практически проблеми като това, че той може да повреди зрението на всяко око, както и да засегне всякакви летящи обекти на пътя му. И още нещо – всяка извънземна цивилизация, която може да види сигнала и да стигне до планетата ни, със сигурност би била многократно по-развита от нашата, което не вещае нищо добро.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
1 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
reldark
reldark

Пак жълтеете с тези подвеждащи заглавия. В статия пише „твърдят, че могат да разработят“ а в заглавието четем „Мощен лазер ще казва“.

Страшни сте…

Жоро Павето
Жоро Павето

Те отдавна са между нас ! Елвис е жив !

Salif
Salif

„Учените считат, че дори ще са в състояние да изпращат съобщения с морзов код чрез пулсиращи сигнали.“

Извънземните знаят ли е какво е морзов код?

Антон
Антон

Всички извънземни знаят морз и английски. Не си ли гледал филми

don
don

човешката глупост няма граници..

Палеустиниец
Палеустиниец

Поредната статия от „Жената днес“
Хора, мислете преди да пишете или превеждате такива жълтинии…
20 000 светлинни години разстояние означава, че ще им трябват 20 000 години при скорост като на светлинната, че да достигнат тези „развити“ извънземни…
То бива, бива но от сайта взеха читателите за малоумни домакини…

Явор
Явор

И защо авторът трябва да си натрапва мнението по този начин?

TNT
TNT

тия учени трябва да бъдат спрени преди да ни затрият всичките

Шишо
Шишо

напук на здравия разум един списател списва ли списва в калдата…