НАСА заяви, че започва тестовете на уранови атомни инсталации от нов тип, особено удобни за използване на Марс и други планети. Портативният атомен реактор е разработен в рамките на проекта Kilopower.

Kilopower е и името на новия реактор, който може да генерира електричество с мощност 10 киловата в продължение на 10 години. Горивото на реактора е метален уран-235, а за работен флуид се използва течен натрий. Получаваната от реактора топлина задвижва буталото на двигателя, съединено с електрически генератор.

По време на тестовете реакторът ще бъде включен на максимална мощност в продължение на 28 часа. Патрик Маклор, един от участниците в проекта каза: „Този ядрен реактор осигурява висока плътност на енергията и може без никакви проблеми да работи независимо от слънчевата енергия и ориентацията. Реакторът стабилно може да функционира при всякакви условия – на повърхността на други планети, включително и Марс„.

Чрез този реактор НАСА възнамерява да направи качествен скок в космическите изследвания. С новия източник на енергия космическите пътешественици ще имат електричество в продължение на няколко години. А главното достойнство на новата система е изключителната простота на конструкцията.

Мощността на реактора може да се променя в зависимост от мисията, като се модифицират само двигателя на Стърлинг и генератора, а атомният елемент е почти еднакъв.

Новият ядрен реактор е цилиндър от обогатен уран-235 и 7% молибден. Диаметърът е 11 см, дължината – 25 см, теглото – 35 кг. В средата на цилиндъра е направен канал с диаметър 3,7 см, в който е поставен прът от боров карбид.

Молибденът е добавен за постигане на висока механична здравина и устойчивост на урана към фазовите преходи при нагряване. Прътът се използва за регулиране на реакцията. За намаляване на критичната маса е използван отражател на неутрони от берилиев оксид, пронизан от топлинни тръби. Предвидена е и сегментна защита от няколко слоя литиев хидрид и волфрам.

Едно от основните достойнства на Kilopower е неговата ниска цена. Досега в космоса се използваха реактори с плутоний-238, 45 кг гориво за които струва около $50 милиона. Горивото на Kilopower тежи 35 кг и струва около $500 хиляди. От друга страна, новият ректор е доста тежък – около 300 кг, като най-тежките компоненти са корпусът на ядрения ректор и радиационната защита.

Ядрената инсталация от този тип наистина може да осигури електрическа енергия за малка човешка колония. А ако бъдат инсталирани няколко подобни реактора, електричеството ще стигне за много по-мащабна колония. Kilopower е наистина много подходящ за Марс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари