fbpx
15.8 C
София

НАСА откри мистериозна липсваща черна дупка в центъра на далечна галактика

Най-четени

Астрономите са забелязали отдалечен клъстер на галактика без очакваната свръхмасивна черна дупка в центъра – въпреки факта, че масата ѝ трябва да бъде някъде между три и сто милиарда пъти повече от тази на Слънцето.

Черната дупка е теоретизирана да са намира в галактическия клъстер Abell 2261, на около 2,7 милиарда светлинни години от Земята, според наблюдения направени между 1999 и 2004 г. според изявление на НАСА.

Съвсем наскоро астрономите от университета в Западна Вирджиния използваха рентгеновата обсерватория Chandra на НАСА и космическия телескоп Хъбъл, за да обхванат района – но не можаха да намерят черната дупка.

За да си представите абстрактно какво би представлявало нещо с до сто милиарда пъти по-голяма маса от тази на Слънцето в перспектива, ще отбележим, че свръхмасивната черна дупка на Млечния път се оценява само на четири милиона пъти маса от тази на Слънцето.

Но въпросната свръхмасивна черна дупка липсва. За да обяснят това, учените представят няколко обяснения.

Първото обяснение е, че черната дупка може да е била изхвърлена от галактиката-домакин в резултат на сливането на две галактики, за да се създаде една още по-масивна галактика. Подобно явление в космоса е известно като „отстъпваща черна дупка“.

Като алтернатива, съответните черни дупки на двете галактики биха могли да се слеят в една още по-голяма свръхмасивна черна дупка, създавайки гигантско ядро в центъра на получената мега галактика. Въпреки че това явление все още не е пряко наблюдавано, поне не и когато се отнася до свръхмасивни черни дупки от такъв мащаб, астрономите са наблюдавали сливания, включващи значително по-малки черни дупки.

В статия, която ще бъде публикувана в списанието Американско астрономическо общество, екип, ръководен от Сара Бърк – Сполаор от Университета в Западна Вирджиния, представи още две възможни обяснения: или там просто няма черна дупка, или наистина има черна дупка, която просто не е достатъчно активна, за да произведе забележими количества рентгенови лъчи, които да бъдат наблюдавани в Chandra.

Учените се надяват да използват предстоящия космически телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА, за да разгледат по-детайлно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини