fbpx
14.8 C
София

НАСА подготвя две мисии до Венера

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американската космическа агенция подготвя две нови мисии до Венера и вече избра съответните проекти. Тяхната цел е изследването атмосферата на планетата.

Мисиите DAVINCI+ и VERITAS бяха избрани от окончателния списък на НАСА, който включваше четири претендента.

При мисията DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging) космически апарат ще навлезе в плътната атмосфера на Венера и ще се опита да изясни как тя се е променяла с течение на времето. В рамките на мисията VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy) ще се използва радар в орбита около планетата за създаване на детайлна карта на Венера.

„Надяваме се, че тези мисии ще увеличат нашите познания за развитието на Земята и защо тя към днешен ден е подходяща за живот, докато другите планети от Слънчевата система не са“ – заявиха експертите на НАСА.

Мисиите до Венера ще стартират през периода между 2028 и 2030 години. Бюджетът за тези мисии е вече определен – $500 милиона, като в тази сума не са включени разходите за ракетата-носител и за операциите.

В рамките на VERITAS Венера ще се изследва с помощта на Deep Space Atomic Clock-2 – усъвършенствана версия на технология, която се използва в орбита около Земята от 2019 година. Апаратурата включва свръхточен тактов генератор, сигналът на който може да осигури автономните маневри на космическия апарат и да подобри радиологичните наблюдения.

При DAVINCI+ ще се използва компактен спектрометър, който може да заснема изображения с висока резолюция във видимия и ултравиолетовия диапазон.

Интересът към Венера рязко нарасна през 2020 година, когато международен екип учени публикува данни, че в нейната атмосфера присъства газът фосфин, който се произвежда предимно от живите организми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини