НАСА показа видеото от кацането на роувъра Perseverance и публикува звуците на марсианския вятър

3
810

НАСА публикува видеото от кацането на марсианския роувър Perseverance, записано от камерите на модула „Небесния кран“. Клипът показва забавянето скоростта на „Небесния кран“ и неговата работа в марсианската атмосфера.

На 22-ри февруари НАСА публикува първото в историята на космонавтиката пълноценно видео, най-подробно показващо кацането на марсохода. Клипът е заснет с помощта на камерите, инсталирани на модула „Небесния кран“ и на самия марсиански роувър. По този начин специалистите получиха възможност да видят всички аспекти от кацането на Червената планета от всички възможни гледни точки. Тези данни ще дадат възможност за пълноценен и подробен анализ на работата на модула за кацане, с помощта на който ще бъдат оправени възможните недоглеждания, които в земни условия е трудно да бъдат възпроизведени и забелязани.

Видеото започва 230 секунди след като модулът за кацане навлиза в горните слоеве на марсианската атмосфера със скорост 20 100 км/ч. По-късно парашутът се отваря за по-малко от секунда. Следва изхвърлянето на топлинния щит и накрая се вижда забавянето на скоростта на модула за кацане и спускането на роувъра от „Небесния кран“.

Един от микрофоните на Perseverance записа звуците на Марс, а НАСА ги публикува в уеб пространството. Сега всеки може да чуе как звучи марсианският вятър и какви по принцип са звуците на Червената планета.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари