8.9 C
София

НАСА показа прототип на електрическия самолет X-57 след успешен тест

Най-четени

Една от малкото упорни точки срещу авиационния транспорт е, че той допринася значително за глобалното затопляне. Авиацията към момента причинява 3.5% от него, но се очаква след 50 години процентът да стигне до 15.

Поради тази причина НАСА работи върху електрически самолет, който да предложи екологичен вариант за бърз транспорт по въздух. Сега разбираме, че Агенцията е постигнала една от целите си в разработването на захранвания от батерия самолет X-57.

Ранен прототип на проекта

Извършили са тест, при който двигатели са закачени към едно от крилата на самолета и е наблюдавана тяхната работа

„Това бе голямо постижение. Голям тест на системите, при който успяхме да пуснем двата двигателя на самолета в едно и също време. Много е вълнуващо, че успяхме да интегрираме всички системи, за да заработи самолета, който правим за тестовете на концепцията. Това е голяма възможност.“, казват от НАСА.

Тестът е проведен в Scaled Composites, Мохаве, Калифорния.  Витлата работят коректно, успявайки да вземат енергия от мотора, с която да задвижат самолета. Важен детайл е, че тестът не е извършен с батериите, които ще захранват самолета във въздуха. Използвана е стандартната електрическа мрежа.

„Все повече самолети се появяват в небето с всяка следваща година. Време е да се изправим пред предизвикателството да решим проблемите с ефективността, шума и замърсяването.“, пишат от NASA

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини