fbpx
-0.2 C
София

НАСА показва нагледно колко малко замърсяваме, докато сме в локдаун

Най-четени

Почти веднага след като COVID-19 беше обявен за глобална пандемия и започна масовото затваряне на страните, експертите започнаха да забелязват, че глобалния локдаун води до рязък спад на въглеродните емисии в световен мащаб.

И ако най-популярния продукт в интернет културата, който роди коронавирусната пандемия, бяха миймовете, шегите и конспирациите, че е създадена изкуствено с цел да намали населението на земята, то той не беше единствен. Пандемията също показа на всички пътя към унищожение на околната среда, по който е поело човечеството, както и колко възможности съществуват за едно по-зелено и екологично бъдеще.

Сега учени от НАСА са установили, че като цяло глобалното затваряне е довело до спад от 20 процента на азотните емисии в световен мащаб, наблюдавано от февруари, според прес съобщението на астрономическата агенция. Това е феномен, който до известна степен може да е шокиращ, но е показателен колко много енергия и замърсяване можем да спестим на планетата, ако рационализираме използването си на ресурси.

„В известен смисъл бях изненадан от това колко голям е този спад“, казва ръководителят на проекта и изследовател на НАСА Кристоф Келер в прес съобщението. „Много страни вече са свършили много добра работа за понижаване на концентрациите на азотен диоксид през последните десетилетия поради разпоредбите за чист въздух и климат, но това, което нашиете резултати ясно показват, е, че човешкото поведение има значителен принос.“

Статистика или предположения?

Проблемът при сравняването на нивата на замърсяване на въздуха от преди и след глобалното затваряне е, че цифрите обикновено варират с течение на времето. Така че учените от НАСА трябваше да разработят модел, който да може точно да предскаже какви са глобалните емисии на азотен диоксид – замърсител на въздуха, който основно е причинен от транспорта и промишлената дейност. Тези резултати нямаше да бъдат възможни за наблюдение, ако пандемията не се беше случила.

Изследователите откриват, че повечето градове отчитат между 20 и 50 процента спад в емисиите на азотен диоксид в сравнение с нормалните нива. Някои градове отчитат дори още по-голям спад – като Минало в Италия, където спадът е в размер на удивителните 60 процента. Това се обяснява с факта, че страната беше силно засегната при първата вълна от пандемията и все още се наблюдава силно намаляване на използването на транспортни услуги.

„Всички знаехме, че затварянията ще окажат влияние върху качеството на въздуха. Също така скоро стана ясно, че ще бъде трудно да се определи количествено каква част от тази промяна е свързана с мерките за блокиране спрямо общата вариабилност на замърсяването.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини