НАСА проверява нивото на бензол в руския сегмент на МКС

3
1165

В началото на месец юни тази година в руския сегмент на МКС с помощта на американските астронавти бе инсталиран уред за оценка качеството въздуха – Air Quality Monitor (AQM) . Това бе направено специално, за да се проучат и анализират причините за възникването на повишена концентрация на бензол в служебния модул „Звезда“. Повишените концентрации на бензол се наблюдават вече трета седмица.

Пресслужбата на Роскосмос официално съобщи, че завишената концентрация на бензол в руския сегмент на МКС е започнала да се появява на 20 май тази година. Тогава Роскосмос съобщи, че „Концентрацията на бензол във въздуха на космическата станция не превишава пределно допустимата граница, няма никакви заплахи за екипажа на МКС, но наблюденията на повишената концентрация продължават„.

Към днешен ден екипажът на Международната Космическа Станция се състои от три американски астронавта – Крис Касиди (командир на МКС), Робърт Бенкен и Дъглас Гърли (пристигнали на МКС с Crew Dragon на 31 май) и двата руски космонавта Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

На борда на МКС са задействани всички системи за филтриране и изчистване на въздуха, като анализът с помощта на AQM ще продължи минимум една седмица. Събраните данни ще бъдат изпратени на Земята за по-подробен анализ.

Бензолът е безцветна течност със сладникав аромат. Той е токсичен и канцерогенен. При повишена концентрация на бензола може да настъпи хронично отравяне, дори и при съвсем ниски дози. В този случай бензолът започва да оказва влияние първо на костния мозък, а след това и на нервната система.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари