fbpx
4.6 C
София

НАСА ще плячкосва астероиди

Най-четени


САЩ са насочили поглед към следващата космическа мисия на НАСА. Но накъде? Марс? Твърде далеч, ще го оставим за по-късно. Луната? Били сме там, правили сме го вече. Астероид? Именно.

Разработват се планове за мисия през 2017 да се изпратят роботи на астероид за да го изследват, след което да го „завлачат“ в орбита около Земята. През 2021 г. астронавтите ще започнат тестове за минно космическо дело, отклоняване потенциална заплаха и планиране на бъдещи мисии – като например пътуване до Марс. Сенатор Бил Нелсън публикува планове за мисията.

Администрацията на Обама иска да даде на НАСА $ 100 милиона през 2014 г. за да започнат. Преценено е, че цената ще нарасне до $ 1 милиард, въпреки че едно скорошно проучване от института Kleck изчислява, че подобен проект ще струва $ 2.6 милиарда. Неотдавнашната потенциална заплаха от астероида 2012 DA14 и метеорът, който се заби в Русия, помогна за ускоряване на финансирането на тази мисия.

Защо е този проект по време на намален бюджет, фискална пропаст и финансов консерватизъм?

Първо, за да се спаси света. Има милиони астероиди, които обикалят около Слънцето, но около хиляда са достатъчно големи, за да причинят големи щети – като изчезването на динозаврите. Пътят на астероид обикновено може да бъде засечен години по-рано, а дори и нищожния процент за сблъсък със Земята. Но някои астероиди, като 2012 DA14, които ще преминат „на косъм“ покрай Земята, не са били открити, докато не е станало твърде късно. Астероидният проект на НАСА разглежда начините за справяне с потенциално опасни астероиди, като отклоняването им покрай Земята.

Може би най-голямата причина да се посетят тези космически обекти е неограниченя потенциал за ресурси. Някои астероиди се оказва, че съдържат големи количества вода, които могат да бъдат превърнати в ракетно гориво за по-дълги космически мисии, да речем, до Марс. Плюс това, един астероид може да съдържа повече плутоний, отколкото е бил изкопан в цялата история на човечеството.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
sliderum
sliderum
8 години

хАмериканци, даже и в космическата им програма, си личи че са обирджии. 😀
Заглавието, е перфектно попадение 🙂

Нови ревюта

Подобни новини