Наскоро откритата планета Гоблин може да помогне да открием тайнствената Планета Х

4
2163

Източник: Newfound Dwarf Planet ‘The Goblin’ May Lead to Mysterious Planet Nine

Учените се приближават още повече до откриването на тайнствената Планета Х, известна и като Деветата планета. Помощта дойде от информацията за наскоро открития космически обект 2015 TG387, намиращ се в покрайнините на Слънчевата система, далеч извън орбитата на Плутон. Орбитата на този обект има всички особености, като и на другите небесни тела. Изкривяванията на орбитите на космическите тела явно се дължат на гравитацията на някакъв много голям космически обект, може би хипотетичната Планета Х.

Тези отдалечени комически обекти приличат на трохички хляб, водещи до Планетата Х“ – каза ръководителят на това изследване Скот Шепърд от института Карнеги във Вашингтон. „Колкото повече от тях успеем да открием, толкова по-добре ще можем да разберем външната Слънчева система, както и да открием въпросната планета, която според нас, формира техните орбити. Това ще бъде откритие, което ще промени нашите разбирания за еволюцията на Слънчевата система„.

2015 TG387 е много особена сред тези космически трохички хляб, понеже е открита при сравнително равномерното изследване небето над северното и южното полукълба, а не при търсене на интересни космически обекти, които да бъдат класифицирани в различните каталози.

Планетата джудже 2015 TG387 има два компаньона, също планети джуджета с подобни свойства. Това са 2012 VP113, която Шепърд и неговия колега Чадуик Трухильо откриха през 2014 година след специално изследване на небето, и 90377 Седна.

Шепърд и неговите колеги за пръв път забелязват 2015 TG387 през месец октомври 2015 година, използвайки 8-метровия телескоп Subaru, разположен на вулканичния връх Маунтин Кеа в Хаваи. Учените нарекоха небесното тяло „Гоблин“ (The Goblin) заради датата на неговото откриване и буквите TG в неговия индекс. Екипът е имал нужда от още три години за да състави орбитата на Гоблин. Това става чрез наблюдения в голямата чилийска обсерватория и телескопа Discovery Channel в Аризона.

2015 TG387 се върти около Слънцето по изключително издължена елиптична орбита. Той се приближава до Земята на минимално разстояние 65 астрономични единици (разстоянието от Земята до Слънцето). Гоблин прави едно завъртане по своята орбита около Слънцето за около 40 000 земни години.

Само две други космически тела имат по-отдалечен перихелий (2012 VP113 и 90377 Седна) и само един (2014 FE72) е с по-голямо разстояние на афелия. За сравнение, Плутон никога не се приближава по-близо от 29,7 а.е. и никога не се отдалечава от 49,3 а.е.

Шепърд и неговите колеги са пресметнали, че обектът 2015 TG387 е с диаметър 300 километра и неговата форма с голяма вероятност е сферична. Ето защо може да бъде класифициран като планета джудже.

Орбитата на Гоблин много прилича на орбитите на другите отдалечени космически тела. Най-вече по това, че най-външните части на техните елиптични орбити са групирани в една и съща част на небето, което идеално съвпада с идеята, че това се дължи на гравитационното въздействие на Планетата Х.

Съществуването на Планетата Х за пръв път бе предложено през 2014 година от Шепърд и Трухильо за да обяснят твърде странните орбити на 2012 VP113, Седна и другите трансуранови космически тела. Първоначалните изчисления показват, че тайнствената Девета планета би трябвало да е 10 пъти по-масивна от Земята, а нейната орбита да преминава средно на 600 а.е. от Слънцето.

В новото изследване екипът на Шепърд е направил подробно компютърно моделиране, за да може да провери по какъв начин гравитационният буксир на Планетата Х влияе на орбитата на Гоблин. Моделът показа значително сходство с другите отдалечени планети джуджета, както и че орбитата на TG387 2015 остава стабилна за много дълъг период от време, сравним с възрастта на Слънчевата система.

Този резултат е интересен предимно с това, че Планетата Х явно влияе на 2015 TG387 по същия начин, както влияе и на другите много отдалечени обекти на Слънчевата система“ – допълва Трухильо. „Симулацията не доказва, че в нашата Слънчева система има още една масивна планета, но това е поредното доказателство, че там има нещо голямо„.

Шепърд заяви, че шансовете за съществуването на Планетата Х са около 85%. Ученият не се учудва, че астрономите още не са я открили. „До там, където мислим, че се намира тази планета, има стотици астрономични единици до Слънцето. И дори да има нещо по-голямо от Нептун, то ще е тъмно и не може да бъде забелязано от нашите телескопи“ – каза Шепърд. Така например, Гоблин бе открит на разстояние около 80 а.е. от Слънцето.

Все още не сме изучили Небето до такава степен, че да намерим толкова тъмен обект. Във външната част на Слънчевата система лесно може да се скрие нещо много голямо„.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
duskullAppleasdАтанас Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Атанас
Атанас

Коментар, показателен за нивото на Apple фенчетата.

Apple
Apple

Знам че съм умен!

asd
asd

Ти си точно медуза – нямаш мозък, ходиш произволно и се изсираш, където никому си нужен. Но както каза Атакас, това е нормално за говнофон потребител.

duskull
duskull

Не е сигурно, при положение че Linux върви добре и на Mac хардуер. В момента пиша това от MacBook Pro, с *nix. Навсякъде сме…