fbpx
2.8 C
София

Настройки за стабилен polling rate на мишката

Най-четени

Без значение колко добър е сензорът на вашата мишка, ако компютърът ви не е настроен да поддържа стабилен polling rate от да кажем 1000Hz, тогава представянето на мишката няма да е на ниво. Всичко това вероятно ще ви докара крив мерник и сериозна бройка загуби в историята ви.

Преди да преминем към същината, правим едно малко отклонение, за да поясним какво е polling rate, ако вече сте запознати с термина пропуснете този абзац. Зад това понятие се крие колко често мишката „казва“ на компютъра къде се намира. Тъй като polling rate реално представлява опреснителна честота, измерването става в херцове (Hz). Ако една мишка може да се настрои на 150 херца polling rate, то означава, че тя докладва позицията си на компютъра 150 пъти в секунда, или иначе казано веднъж на 8 милисекунда.

Вече може да вървим към конкретната ни тема. Проблемът, който разглеждаме най-често се дължи на USB настройките за пестене на енергия. За щастие е доста просто да ги спрете, ако знаете къде да ги намерите. Основният принцип, от който ще се водим е да спрем всякакви опции за пестене на енергия и „събуждане“ в операционната система Windows и в BIOS-a. За гладка и безпроблемна работа на мишката направете следните стъпки.

Windows план за пестене на енергия

Най-големият виновник за нестабилен polling rate е зле настроен план за пестене на енергия в Windows. Това е така, защото настройките по подразбиране винаги включват функции за пестене на енергия по отношение на USB-та, което пречи на стабилния polling rate.

Ако използвате специално настроена инсталация на Windows, то тогава почти сигурно тези функции са изключени. При положение, че не сте променяли плана за пестене на енергия ще трябва да спрете тези функционалности ръчно.

  1. Отворете power options
  2. Кликнете върху Edit/ Change Plan Settings за плана, който използвате
  3. Отидете на Change advanced power settings
  4. Изберете USB Settings
  5. За опцията USB selective suspend setting изберете Disabled

По този начин компютъра ви ще държи USB портовете винаги активни и ще получава информацията от мишката без прекъсвания. Нещата ще работят още по-добре ако сте забранили опцията за неактивност по време на гейминг, защото тогава процесорът ще работи на висока скорост и постоянно ще подава вашите команди към играта.

Device manager (диспечер на устройствата) – USB настройки за пестене на енергия

За да подсигурите стабилността на polling rate ще трябва да бръкнете и в Device manager-а и да премахнете всякакви опции за пестене на енергия от мишката и клавиатурата.

  1. Отворете Device manager и кликнете на Mice and other pointing devices
  2. Кликнете два пъти върху всяко устройство и отидете в раздела Power Management
  3. Премахнете отметките от двете опции за пестене на енергия

Трябва да направите същото и за клавиатурата.

BIOS – USB настройки 

Последното място, което трябва да разровите е вашият BIOS. Тъй като има много различни видове  BIOS-и най-уместният съвет, които можем да ви дадем е да използвате търсачката в BIOS и да напишете USB. Вижте опциите, които са налични и изключете всички, които са свързани с „wake-up“ или „idle“ състояние на USB портовете.

Това отново ще ви гарантира, че USB портовете са винаги активни и ще получават непрекъсната информацията, която се подава от мишката и клавиатурата. Комбинацията от тези три настройки би трябвало да ви предостави едно доста по-стабилно представяне от страна на мишката.

Възможно е да проверите стабилността на вашия polling rate с приложения като MouseTester.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини