Мащабните вредоносни кампании WannaCry и NotPetya могат да се разглеждат като кибернападение, на което НАТО трябва да отговори.

НАТО може да приведе в действие алинея 5 от своя устав като отговор на хакерските атаки с използването на рансъмуерите WannaCry и NotPetya, заразили стотици хиляди компютри в средата на месец май и началото на юни. Тази алинея предвижда съвместна реакция в отговор на нападение срещу една от страните на алианса, включително и използването на въоръжени сили.

Според експертите на НАТО, има признаци, че WannaCry и NotPetya са създадени от правителствени хакери и ако кибератаката е довела до последствия, сравними с вредите от въоръжено нападение, членовете на алианса могат да приведат в действие закона за въоръжените конфликти.

На пръв поглед, кибератаката NotPetya изглежда опростена, но всъщност е много сложна и твърде скъпа за обикновена хакерска група. Специалистите на НАТО изключиха възможността NotPetya да е създаден от киберпрестъпници, понеже се използва толкова зле написан алгоритъм за получаване на откупа, че получената сума по никакъв начин не може да покрие работата по създаването на този рансъмуер. Очевидно е, че някой трябва да е финансирал създаването на този компютърен вирус и ако това е конкретна държава, към нея би могла да се приложи алинея 5 от устава на НАТО.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
8 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Martin
Martin

По скоро трябва да се отнемат всички лицензи на антивирусните и да трябва да преминат тест за да ги получат отново.Вируси нови и стари вече почти не се засичат.В пощата си в момента имам поне 5 писма с криптовируси които са ФАКТУРА.js и нито една от антивирусните които пробвах не ги засече а засичат :nirsoft_package,КМPlayer,Microinvest Invoice (360 Total Security ) твърди,че е троянец.

радо
радо

има нещо вярно….
Моята антивирусна ги прехваща на 90%

dkmi
dkmi

„На пръв поглед, кибератаката NotPetya изглежда опростена, но всъщност е много сложна и твърде скъпа за обикновена хакерска група. Специалистите на НАТО изключиха възможността NotPetya да е създаден от киберпрестъпници, понеже се използва толкова зле написан алгоритъм за получаване на откупа, че получената сума по никакъв начин не може да покрие работата по създаването на този рансъмуер.“

Последно: твърде скъпа, или зле написан алгоритъм? Значи хем скъпа, хем зле написана?
Това е дело на педеройко педерисов и гейберасите! Те правят скъпи и в същото време – невършещи работа неща.

djagi
djagi

Киберпрестъпниците са ФАЩ, ама за тях правилата не важат. Значи те създават тези инструменти, за да може да шпионират техните си и чужди граждани и държави, да им саботират компютрите и т.н. Вместо да се извинят на целия свят и да платят всички щети нанесени от техните вируси, те търсят виновни. Каква по-голяма наглост от това. Преди време, разбрали че Северна Корея стои зад някаква кибератака, но как разбрали? – като преди това са им вкарали съответните вируси и троянци. И не ги беше срам да си го кажат… Значи, те са над всички и когато вируса идва от ФАЩ,… Виж още »

Azhen
Azhen

Така е , целия пакет от експлойти и тем подобни откраднат он НСА е по вина на ФАЩ , ако не беше създаден то нямаше да има нито WannaCry нито NotPetya … не , те просто си търсят всякакъв повод за да поведат война някъде другаде далече от бреговете си.Винаги е било така и продължава да бъде мръсните педераси и педофили в пентагона сигурно им стават п**ките като започнат да дрънкат оръжия и като чуят думи като Отвръщане на удара санкции…

dkmi
dkmi

И не на последно място – тези експлойти са направени не без участието на Микрософт 🙂

Azhen
Azhen

Педерасите от НАТО нямат какво да правят и само си търсят повод да дрънкат с оръжия , видяха че с Русия няма да я бъде , не можеш да оплашиш мечката , сега ще си търсят невидим враг , под предслов че дадена държава е замесена в хакерска атака срещу ФАЩ или която и да била друга такава НАТО може да я нападне ей така … всичко това са стъпки на някой който планира от много отдавна да хвърли света в 3-та световна ! НАТО беше сформирувано като превенция срещу СССР , СССР се разпадна но НАТО съществува все още… Виж още »

Марин
Марин

Алооо, админите на калдата, четете си малко коментарите и ги модерирайте!

оруел(1984)
оруел(1984)

a-specto.bg/vashington-obmislya-sazdavaneto-na-ministerstvo-na-istinata/

бнс
бнс

(сенатори гласуваха) :
интернет е воено поле .
Които казва нещо различно от желаното
ще бъде бомнат.

класс
класс

Направо ревът някое хакерче да маскира че вирусната атака е от САЩ или те си имат достатъчно малоумници наистина да е от там. И какво ще стрелят по себе си ли?

бнс
бнс

Откупувай се
инъче
ще бъдеш демократизиран по чл. 5

Techhead
Techhead

Правилно. НАТО трябва да започне въоръжена съпротива срещу хибридните шантажи, номера и влияния на Русия. Сибирските диваци извиват ръцете на целия развит свят с циркаджийски изпълнения.

Azhen
Azhen

Ох глупав соросоиде ! Кога ще разбереш че зад всичко стоят евреите !

Калин
Калин

Реално първата кибератака на държавно ниво, за която знаем, е на САЩ и Израел срещу Иран.
Откакто знаем, че АНС може да манипулира „вирусите“ така, че антивирусните корпорации да ги припознават като написани от други държави, много бих внимавал при определянето откъде е помнала дадена кибератака.

ХиХИ
ХиХИ

next level retarded…

ХиХИ
ХиХИ

I think that NATO has autism.

dkmi
dkmi

Единствено ФАЩ и евреите имат право да ползват кибер оръжия, и вече са го правили – в Иран, и то срещу ядрени реактори, което може да доведе до катастрофа за целия свят. Това обаче няма никакво значение, защото единствено ФАЩ има право да ползва атомни бомби, без това да е обявено за нечовешко и за престъпление срещу човечеството (каквото всъщност е). Правили са го 2 пъти това с атомните бомби. И още десетки пъти – на собсъвена територия, срещу собствени войници. Та, какво щеше да стена, ако по време на ВСВ не ФАЩ, а Япония (или който и да е… Виж още »