НАТО разработва правила за водене на кибервойни

2
26
В продължение на много години НАТО не разполагаше с правна основа, включваща правила за водене на война в интернет. До следващата среща на върха на алианса, която ще се проведе през септември в Уелс, 28-те страни-членки възнамеряват да координират своите позиции по този въпрос и официално да приемат и започнат прилагането на международноправни норми за водене на война с осъществяване на атаки във виртуалното пространство. Вследствие на това ще бъде приет регламент за това, кога и по какъв начин в епохата на интернет могат да се водят военни действие в киберпространството.

„Съюзниците искат да се гарантира, че международното право ще действа и в киберпространството“, отбеляза Кристиан Лифтлендер от Отдела за защита от киберзаплахи в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел в хода на медийната конференция Global Media Forum 2014, организирана от Deutsche Welle.

По думите му, Северноатлантическият алианс няма право самостоятелно да приема нормативни актове, но влизащите в състава му страни могат да се изказват в полза на прилагането на международните правни норми, по-специално във връзка с провеждането на война.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

Във войната правила никога не е имало, няма и няма и да има. Може да има само чест и достойнство, а тези, които ги нямат реват за „правила“, „международни права“ и прочие лицемерщини.

littlefox
littlefox

Нали американците трябва да си пъхат носа навсякъде…