fbpx
-1.8 C
София

НАТО се подготвя за виртуални войни?

Най-четени

Според статия на Süddeutsche Zeitung генералният секретар на НАТО, Фог Расмусен, е изказал намерение сферата на дейност на военния съюз да се разшири и върху реакция на нападения през интернет като това на червея Stuxnet.

През ноември Расмусен ще представи своя проект за нова стратегическа концепция на Алианса на среща на върха в Лисабон, Португалия. Централно място в нея заема реакцията на Съюза срещу кибератаки. Страните членки щели да се защитават заедно не само от военни нападения, но и от виртуални атаки през интернет.

Според Директива 5 на НАТО държавите членки трябва да поемат задължението заедно да отблъскат подобни реални или виртуални нападения, или те да бъдат приемани за т.нар. Casus Foederis, при който държавите от Пакта са задължени заедно да встъпят във война за защита на партньорите си. Такъв случай бяха например атаките от 11 септември – първият и засега последният случай, когато Casus Foederis е влизал в сила. Предвижда се в бъдеще кибератаките и нападенията, застрашаващи сигурността на енергоснабдяването или инфраструктурата също да бъдат включени към Casus Foederis.

Преди няколко дни беше оповестена сензацията, че червеят Stuxnet е в състояние да атакува производствени съоръжения и други стратегически обекти с електронно управление. Той се определя от експертите като изключително опасен и труден за обезвреждане. Според непотвърдени източници той е нападнал атомна инсталация на Иран.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини