НАТО ще признае официално Интернет за бойно поле

0
37

Киберпространството отдавна изгуби невинността на Web 1.0. В Мрежата днес опасности дебнат на всеки ъгъл. Освен мошеници, киберпрестъпници, крадци, в последните години и държавите пренесоха своите битки в интернет пространството. Преди шест години бе документиран първия случай на използване на кибероръжие към вражеската страна – атаката на САЩ и Израел към Иран със Stuxnet. Мощни политически мотивирани атаки бяха проведени от руското интернет пространство към Естония преди десетина години. Северна Корея атакува постоянно мрежите на Южна Корея със зловреден код. В последно време пък особено неприятно впечатление правят т.нар. „фалшиви новини“, които задръстват с непотребен шум информационния интернет поток и объркват и без това несигурния съвременен човек. Отделно от това, свързването на критични системи в мрежа поставя в риск много хора. Това накара шефът на НАТО Йенс Столтенберг да заговори миналата година за възможността за отговор с конвенционални оръжия на кибератака към националните мрежи на държава-членка на алианса. Организацията ще признае официално киберпространството като „петия домейн за водене на война“ (след земното, въздушното, космическото и морското пространство).

„Една сериозна кибератака може да бъде квалифицирана, като случай, с който трябва алианса да се заеме. НАТО може и трябва да реагира в подобни случаи“, споделя Столтенберг в интервю за немския „Билд“. Той заявява, че членовете на организацията възнамеряват да дадат отпор на всяка атака, в това число и кибератака, която може да се счита за военно действие.

Очаква се киберпространството да бъде официално включено като домейн за воденето на война по време на следващата среща на НАТО, която ще се проведе в началото на юли във Варшава. Така, НАТО ще последва САЩ, които вече няколко години включват във военната си доктрина киберпространството.

Не може обаче да не се замисли човек за въпроса за атрибуцията – приписването на отговорност – проблем, който въобще не е толкова прост, и какво би станало, ако става дума за „атака под фалшив флаг“? Едва ли едно извинение би свършило работа, веднъж, след като ракетите вече са напуснали силозите си, нали?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари