fbpx
25.8 C
София

Натрупа се опашка от около 2000 чуждестранни компании, които искат да напуснат Русия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

По данни на Financial Times около 2000 чуждестранни компании очакват разрешение от Министерството на финансите да продадат своите активи в Русия. Досега от 1400-те чуждестранни компании с приходи от поне 5 млн. долара годишно, само 206 изцяло са продали руските си дялове.

Изданието потвърждава, че около 2000 чуждестранни фирми очакват заявленията за продажба на активи в Русия да бъдат одобрени от правителствената Комисия за чуждестранни инвестиции. Тя обаче заседава три пъти месечно и разглежда не повече от седем заявления на заседание. При това темпо обработката на заявленията на чуждестранните компании може да отнеме осем години.

В края на месец март Комисията реши, че трябва да се прави задължителна вноска в бюджета. Така например, при продажбата на активи с отстъпка, по-малка от 90%, тези компании трябва да внесат в националния бюджет поне 5% от пазарната им стойност. Ако отстъпката надхвърля 90%, вноската трябва да бъде поне 10%.

Междувременно руското правителство съобщи, че е започнало работа по разработването на предложения за технологичен суверенитет в областта на комуникациите, прогнозиране на търсенето на телекомуникационно оборудване и планиране на изпълнението на стратегията, включително осигуряване на финансиране и регулиране на комуникациите и телекомуникациите. През ноември 2022 г. Министерството на цифровите технологии обяви, че Русия е постигнала цифров суверенитет поради напускането на почти всички чуждестранни ИТ компании.

Но чуждестранните компании продължават да напускат Русия, като някои от тях просто изоставят своите активи в страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини