fbpx
0 C
София

Науката отхвърли една от ключовите иновации на Microsoft в квантовите технологии

Най-четени

Новаторско откритие, направено от Microsoft през 2018 г., което би могло да окаже дълбоко въздействие върху плановете на компанията за квантови изчисления, сега е дискредитирано.

Преди три години Лео Кувенховен, холандски физик и служител на Microsoft, твърди, че е открил доказателства за субатомна частица, която може да доведе до бързо пускане на търговски квантови компютри, но констатациите сега са отхвърлени.

Описателната статия на Kouwenhoven и неговите колеги изследователи признава, че допълнителни данни разкриват, че неуловимата фермионна частица Majorana не е открита, както се твърди по-рано. Оригиналният им научен труд, публикуван в Nature, сега ще бъде оттеглен в резултат на „технически грешки“.

Донякъде смущаващо, други изследователи, които са разгледали подробно данните от първоначалния експеримент, тъй като това поставя под въпрос защо Кувенховен не е идентифицирал недостатъците в работата си по-рано. Когато разглеждаме данните изцяло, Сергей Фролов, професор от университета в Питсбърг, каза, че е ясно, че „са пропуснали някои данни, които пряко противоречат на това, което се твърди в статията“.

Възможни обяснения на грешката

Когато Microsoft първоначално направи публичното си откритие за фермиона Majorana, имаше съобщения, че компанията може да пусне квантов компютър за по-малко от пет години. Това означаваше, че в бизнеса с квантовите изчисления започва надпревара за подобряване на търговската жизнеспособност на технологията поради многото предимства, които тя би могла да предложи.

Чрез извършване на по-бързи изчисления квантовите изчисления могат да доведат до нови научни пробиви, да създадат нови финансови стратегии и да предоставят по-добра информация за всички видове индустрии, от медицината до маркетинга. Като цяло, позволявайки на бизнеса да визуализира данните по-бързо и по-ефективно, няма начин да се предвидят всички ползи, които в крайна сметка ще се появят.

Има обаче някои опасения около разширяването на квантовите изчислителни устройства. По-специално, някои експерти предполагат, че квантовите компютри ще могат да разбиват съвременния софтуер за криптиране за часове, което означава, че ще е необходимо преосмисляне на глобалните системи за сигурност. Същите опасения се отнасят и към криптовалутите, като някои експерти смятат, че денят, в който бъдат постигнати следващото ниво квантови компютри, ще бъде денят, в който системата на биткойн бъде срината. Дали това обаче в действителност ще се случи, предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини